Bra att ha

Vissa stapelvaror som håller länge och ingår i många rätter är bra att ha hemma. Ibland finns de till extrapris, och du kan köpa för att ha i framtiden. Många av dem är sådana som man bara tar en eller ett par skedar av – vissa bara några droppar – så de är oftast mycket dryga! (Här ingår alltså inte kött/fisk/skaldjur, grönsaker/rotfrukter, mejerivaror eller andra huvudingredienser som jag räknar som färskvaror och som man måste handla regelbundet.)

kryddor

Jag har försökt göra en lista utifrån vad som används i recepten. Jag fyller på allt eftersom det dyker upp nya bra att ha-varor.
(Kostnaden för dessa tillbehör kan alltså räknas bort från portionspriset om du redan har dem i förrådet.)

I skafferiet:

  • Vetemjöl
  • Torrjäst
  • Potatismjöl
  • Potatismospulver
  • Ris
  • Bulgur
  • Pasta
  • Nudlar
  • Ljus redning
  • Mörk redning
  • Ströbröd
  • Buljongtärningar eller fond på flaska
  • Olivolja
  • Rapsolja
  • Vinäger
  • Kokosmjölk
  • Vattenkastanjer
  • Passerade tomater
  • Krossade tomater
  • Soltorkade tomater
  • Tomatpuré
  • Senapspulver
  • Soja
  • Saffran
  • Tortillas
  • Tacokryddor- och såser
  • Sweet Chili-sås
  • Oliver
  • Torrmjölk (inte billig, men bra vid akuta mjölkbristsituationer)
  • Salt
  • Vit- och svartpeppar
  • Strösocker
  • Sirap
  • Honung
  • Kryddor (Kryddförrådet brukar bli mer och mer innehållsrikt eftersom man behöver nya smaker i sina rätter då och då, men bara gör av med någon tesked varje gång.)

I kylskåpet

  • Pesto
  • Senap, gärna Dijon
  • Pressad citron på flaska
  • Mango Chutney
  • Ajvar Relish
  • Såskulör
  • Tabasco eller annan het chilipepparsås
  • Ketchup
  • Currypasta, grön och röd
  • Sambal Oelek
  • Jordnötssmör (gärna hemgjort)
  • Ägg
  • Smör

I frysen

  • Riven ost.
    Riv ostrester och fyll på allt eftersom i t.ex. en glassburk. Bra till pizza, gratänger, tacos m.m.
  • Fryst tomatmos.
    När tomater börjar bli övermogna och mjuka eller skrynkliga, eller till och med lite mögliga uppe vid kvisten, så trimma bort dåliga delar, kör dem i mixer eller matberedare till ett slätt mos och frys in. Jag använder de minsta plastpåsarna med ziploc från IKEA. Sedan tar man fram lagom mycket och använder i salsa, på pizza, i grytor och i såser.
  • Pytt-i-panna-burken.
    Här lägger man ner smårester av korv och kött, hackad lök som blir över från t.ex. tacosmiddagen, överbliven kokt potatis osv. Tärna allting innan det läggs i burken. När det är tillräckligt mycket i burken har man ingredienser till en färdigskuren pyttipanna som det bara är att steka.

tomater