Vissa stapelvaror som håller länge och ingår i många rätter är bra att ha hemma. Ibland finns de till extrapris, och du kan köpa för att ha i framtiden. Många av dem är sådana som man bara tar en eller ett par skedar av – vissa bara några droppar – så de är oftast mycket dryga! (Här ingår alltså inte kött/fisk/skaldjur, grönsaker/rotfrukter, mejerivaror eller andra huvudingredienser som jag räknar som färskvaror och som man måste handla regelbundet.)
Jag har försökt göra en lista utifrån vad som används i recepten. Jag fyller på allt eftersom det dyker upp nya bra att ha-varor.
(Kostnaden för dessa tillbehör kan alltså räknas bort från portionspriset om du redan har dem i förrådet.)
I skafferiet:
- Vetemjöl
- Torrjäst
- Potatismjöl
- Potatismospulver
- Ris
- Bulgur
- Pasta
- Nudlar
- Ljus redning
- Mörk redning
- Ströbröd
- Buljongtärningar eller fond på flaska
- Olivolja
- Rapsolja
- Vinäger
- Kokosmjölk
- Vattenkastanjer
- Passerade tomater
- Krossade tomater
- Soltorkade tomater
- Tomatpuré
- Senapspulver
- Soja
- Saffran
- Tortillas
- Tacokryddor- och såser
- Sweet Chili-sås
- Oliver
- Torrmjölk (inte billig, men bra vid akuta mjölkbristsituationer)
- Salt
- Vit- och svartpeppar
- Strösocker
- Sirap
- Honung
- Kryddor (Kryddförrådet brukar bli mer och mer innehållsrikt eftersom man behöver nya smaker i sina rätter då och då, men bara gör av med någon tesked varje gång.)
I kylskåpet
- Pesto
- Senap, gärna Dijon
- Pressad citron på flaska
- Mango Chutney
- Ajvar Relish
- Såskulör
- Tabasco eller annan het chilipepparsås
- Ketchup
- Currypasta, grön och röd
- Sambal Oelek
- Jordnötssmör (gärna hemgjort)
- Ägg
- Smör
I frysen
- Riven ost.
Riv ostrester och fyll på allt eftersom i t.ex. en glassburk. Bra till pizza, gratänger, tacos m.m. - Fryst tomatmos.
När tomater börjar bli övermogna och mjuka eller skrynkliga, eller till och med lite mögliga uppe vid kvisten, så trimma bort dåliga delar, kör dem i mixer eller matberedare till ett slätt mos och frys in. Jag använder de minsta plastpåsarna med ziploc från IKEA. Sedan tar man fram lagom mycket och använder i salsa, på pizza, i grytor och i såser. - Pytt-i-panna-burken.
Här lägger man ner smårester av korv och kött, hackad lök som blir över från t.ex. tacosmiddagen, överbliven kokt potatis osv. Tärna allting innan det läggs i burken. När det är tillräckligt mycket i burken har man ingredienser till en färdigskuren pyttipanna som det bara är att steka.