Nu har paviljongen sagt sitt… och en ny är på plats!

I mitten av april hade vi en underbart varm och skön helg som gjorde att vi fick vårkänslor… Eller faktiskt sommarkänslor! Vi monterade upp paviljongen och åkte och köpte lite penséer till krukan vid ytterdörren. Och vips, så var trädgårdens färger bestämda också. Rödlila och gult blir det!

Tja, det varma vädret höll bara ett par dagar, sedan kom vintern tillbaka och det blev både snö och storm. Då gav den gamla rostiga paviljongen upp för gott… Taket höll, men själva stativet bröts sönder.
Jag kollade lite på en fin paviljong som Coop säljer till extrapris just nu, ca 4000 kr. Men ingen hemkörning kunde ordnas, och jag har inget släp och har inte möjlighet att hämta en försändelse i den storleken… 🙁 Så då kollade jag runt lite på nätet, och nu har jag beställt en likvärdig för 2500 kr inklusive hemkörning från chilli.se, men enbart stativ, tak och myggnätsväggar eftersom väggarna från den gamla duger bra ett tag till.

Uppdatering: Paviljongen har kommit, hemkörd och inburen i trädgården, och jag greps av den stora envisheten. Med hjälp av maken vid momenten ”tak av” och ”tak på” så monterade jag ner den gamla och upp den nya på några timmar i lördags. Den är lite annorlunda i konstruktionen, med en ganska stor upphöjd ”taklucka” (som vinden kan sila ut igenom när det blåser) och benen placerade längst ut i varje hörn. Det gör faktiskt att man får ett par kvadratmeter till under tak, jämfört med den från Rusta som vi hade tidigare där benen satt ca 2 dm in.

Jag ska behålla och spraymåla spaljéerna vi hade i hörnen på den gamla paviljongen, för de gör den mer ombonad och hjälper till att hålla den på plats när det blåser.
Foton kommer när det blir soligt och fint igen… Just nu har vi en period med 8-12 grader och gråmulet.

 

Posted in Trädgård | Leave a comment

Inför sommaren 2018

I år är första gången som jag kommer att ha tid att ägna mig åt trädgården redan under våren – jag är nämligen pensionär sedan några månader!
I år planerar jag att låta skarpt rosa och cerise vara accentfärgerna i trädgården, kanske med lite lila också… I många år har jag haft klarrött men det är jag lite trött på nu. Ett år prövade jag en varm färgskala med gult och orange, men den föll mig inte i smaken.

Jag har kikat runt lite på nätet efter fina sommarblommor, och hittat en hel del hos Wexthuset. (Det är kanske lite väl sent att plantera nu, men jag gör ett försök i alla fall. Och sen finns det ju alltid plantskolor som säljer fina blommor till en vettig peng.)

 

Uppdatering: Det lilla hörnet vid ytterdörren blev snöfritt först, så där har jag hunnit arrangera en liten sittgrupp med rosa accenter. Det blev rätt fint, tycker jag.
Idag (5 maj) har jag så skottat bort den sista snön på uteplatsen på baksidan, så om ett par dagar ska paviljongtaket på och möbeldynorna ut.
Jag har planterat lite fröer och har små plantor som ska ut så småningom. Det blir nog sommar i år också, även om det såg segt ut…

Jag har ju två fina, höga mörkröda urnor i metall som inte kommer att bli använda i år – om jag nu inte målar om dem. De kanske blir svarta…
Och trädgårdsstolarna i röd flätning som syns på altanen får nog stå kvar i friggeboden i år. Vi har trädgårdsmöbler så att vi klarar oss ändå.

Posted in Trädgård | Leave a comment

Trädgårdsplaner sommaren 2017

Nu har vi fått den trasiga paviljongstommen ihopsvetsad av en god vän, så nu ska taket på. Tyvärr säger han (som är expert på metall) att det är väldigt tunn plåt i fyrkantsrören, och att t.ex. skruvar och muttrar som borde vara rostfria inte är det… Han ger vår paviljong en sommar till att leva.
Sedan får vi väl se om det är dags att bygga något mer permanent, ett skärmtak till exempel.
Men innan vi sätter på tygtaket ska jag stadga upp bakre tvärslån som vill hänga ner lite i mitten – det syns på bilden att den sviktar…

Vi har varit på MIO och kollat på sittgrupper, och valde en grupp som heter Orlando i grå konstrotting. Den var inte den allra snyggaste vi såg – jag hade gärna haft en som var lite rakare och striktare i modellen – men den var absolut mest bekväm att sitta i! Gruppen innehåller ett bord, en tresitssoffa och två fåtöljer inklusive dynor. (Tar man bort ryggdynorna är soffan faktiskt så bred att man kan sova i den…) Vi köpte även till en extra soffa så att fler kan sitta bekvämt. Möbeln levereras om ett par veckor, och till dess får hammocken stå kvar i paviljongen.

(Bild lånad från MIO:s webbsida.)

Hammocken ska vi naturligtvis ha kvar, och den ska få lite ÖKB så att den stoppar några år till. Ett nytt lager svart färg blir det i sommar, och dynorna blev omklädda redan förra sommaren.
Den ska stå på altanen mot den fönsterlösa långväggen istället, och en skärm eller spaljé på gångjärn ska skymma insynen från gatan så att man kan slappa ostörd. Kanske vi monterar på tygtaket på den också; det har vi inte använt när den stått i paviljongen.
Så här ser den ut nuförtiden:

Posted in Senaste nytt, Trädgård | Leave a comment

Sommaren 2016

Sommaren 2016 kom vi oss äntligen för med att måla spaljén på baksidan. Den har stått grundmålad sen den byggdes, men nu var det dags att ta itu med att måla alla plankor, stolpar och mellanrum… Jag och äldsta dottern ägnade några dagar åt det här arbetet. Vi arbetade från varsin sida samtidigt, för att den ena skulle se om den andra råkade ta för mycket färg så att det började rinna någonstans.
VET ni hur många meter brädor man måste måla om man har en 10 m lång spaljé med tio ribbor som ska målas på alla fyra sidorna, två varv?
Nähä, jag trodde väl det. Jag kan berätta att det är MÅNGA! Och sabla pilligt också…

Så här såg trävirket ut före målningen:

Här har spaljén fått slutstrykningen. Visst blev det skillnad?!

Och då var det dags att flytta ut mattor och möbler och få på paviljongtaket. Drömmen vore ju att kunna bygga en riktig uteplats här, med en tät vägg mot norr och ett permanent tak. Det skulle kräva bygglov och grannarnas medgivande eftersom stenytan är så nära tomtgränsen. Och sen kostar ju bygget en del också, så det är nog inte aktuellt nu i alla fall.

Tyvärr har paviljongstommen rostat sönder i bakkanten, så jag behöver hitta någon som kan hjälpa mig att svetsa ihop den. Ett stag i form av ett rör eller en stång under mitten av det bakre partiet måste nog också till för att göra alltihop stabilt igen.
Och nya mattor vore fint… och en skön, modern sittgrupp i rotting…

Posted in Senaste nytt, Trädgård | Leave a comment

Uppdatering 2017: Ny soffa

Den gamla beige skinnsoffan i vardagsrummet hade tjänat ut, så för ganska exakt två år sedan var det dags att kasta ut den. Dottern som flyttade till eget boende tog de bästa sektionerna och byggde sig en mindre soffa, och vi valde att köpa två separata soffor i tyg istället. Modellen heter More och kom från MIO.
Efter att de här bilderna togs har vi även skaffat en matta på golvet under bordet.
Bordet har jag ärvt efter mina föräldrar, och det tycker jag väldigt mycket om. Stort och stadigt och vackert.

Posted in Inredning | Leave a comment

Uppdateringar 2017: Syrum

Jag ”återupptäckte” min blogg häromdagen när jag letade efter lite trädgårdsbilder. Den börjar bli lite inaktuell, så jag tänkte att det kanske var dags för några uppdateringar.

Sedan jag skrev senast har båda barnen hunnit flytta hemifrån och ett par rum få nya användningsområden. Mitt arbetsrum har flyttat en trappa upp och jag har istället fått ett litet (LITET) syrum innanför tvättstugan. Jag har lyckats klämma in en symaskinsplats, ett litet tillskärningsbord och en hög hylla för tygförvaring trots att rummet bara är 6,1 kvm. Det öppna utrymmet i tyghyllan är min lilla fotostudio där jag bl. a. fotograferar loppisfynd för min loppisblogg:

Posted in Inredning | Leave a comment

Sommaren 2013

Under sommaren 2013 fick vi många nya saker på plats, bland annat den friggebod som varit planerad sedan vi flyttade in. Vi köpte en bod på strax under 10 kvm från Jabo. Både maken och jag fyllde jämnt, och vi önskade oss endast och enbart bidrag till friggeboden i present. Det innebär att de flesta av våra vänner och släktingar faktiskt är delägare i den!
Boden hade en mellanvägg som man kunde placera var man ville, och vi valde att sätta den 60 cm från bakväggen. På så sätt fick vi en grund redskapsbod för trädgårdsprylar med en enkel bräddörr från baksidan, och ett större förråd med riktig dörr från framsidan. Vi har målat boden i samma färger som stora huset, ljusgrå och vit. Här ligger fortfarande täckpappen kvar.

bod_ff

Stenrabatten mellan plattläggningen och infarten har funnits där sen förut, men nu löper spaljéerna från boden och fram till stenkanten. En god väns bror som har en liten byggfirma har utfört arbetet, både med att montera boden och att bygga spaljén. Jag tycker att avslutningen blev väldigt snygg, lite i ”sjömärkesstil”.

Så här ser det ut från infarten. Jag tycker att spaljén avskärmar alldeles lagom mycket utan att stänga av insynen helt. De höga röda krukorna fyllda med brudslöja mjukar upp intrycket.

Bild mot entrén från friggeboden.
Vad som står på den lilla altanen intill ytterdörren varierar nästan från vecka till vecka… Jag möblerar om i trädgården mycket oftare än inomhus!
Just de här stolarna finns inte kvar längre, tyvärr. Ovanligt snygga för att vara plast, men de hade en svag punkt i skarven mellan armstöd och rygg, så alla fyra vi hade har spruckit just där.

augusti

Uppe i hörnet innanför friggeboden står nu en liten grupp bänkar, tillverkade av en snickare i Öjebyn. Det är egentligen grillbänkar som säljs i ett set med fyra bänkar och en eldstad, men jag bad att få köpa enbart bänkarna och det var inget problem. Tre är svartmålade och används här i stan. En tog jag med till stugan, och den ska få bli vit.

Den gamla paviljongen som stormen tog…

paviljong2

På baksidan, i kvällssol, har vi monterat en ny paviljong istället för den som stormen tog förra sommaren. (Gamla ovanför, nya nederst.)
Vi har den här gången köpt en större som är 3 x 4 m. Egentligen har modellen bara raka stolpar i hörnen. men jag har återanvänt hörnspaljéerna från den ”förolyckade” paviljongen och monterat ihop dem med den nya. På så sätt fick vi spaljéer i hörnen, och paviljongen blev mycket mer stabil.
Betongkrukorna och plintarna står vid hörnen för att hålla nere hela paviljongen. Den är tjudrad med både kättingar och rep. Här ska det slingra månvinda så småningom så att det döljer arrangemanget.
Till vänster står de mobila grillbänkarna som jag byggde första sommaren. De fungerar mycket bra och kan ställas där man behöver vindskydd eller avskärmning mot insyn.

sommarregn

Här har slingerväxterna börjat ta sig. Under sommaren har vi ofta suttit och haft det mysigt i paviljongen. Taket har fungerat oerhört bra, hållit helt regntätt, så man har kunnat sitta här även om det har regnat lite lätt. (Tyvärr visade det sig i slutet av sommaren att takets plastbelagda tyg hade vittrat sönder helt – materialutmattning kallas det visst. När vi skulle ta av det från ställningen inför vintern var det så skört att det rämnade och sprack bara man tog i det. Det blev en reklamation… och utan prut fick vi ett nytt tak.)

Posted in Senaste nytt, Trädgård | 2 Comments

Senaste nytt i trädgården

Ja, så var det sommar igen! Det är då jag fixar mest med hus och trädgård, och det är då jag har mest tid att uppdatera bloggen…

Jag satte mig och läste min nyårshälsning och planerna jag hade för hus och trädgård under 2012. De har som vanligt blivit lite reviderade: Köksinredningen i förrådet är fortfarande på drömstadiet, men kanske ett projekt att ta tag i framåt hösten.

I trädgården har det inte hänt så värst mycket… Jag hade hoppats på att få tillbaka på skatten i sommar så att jag kunde lägga de pengarna på en friggebod, men skatteåterbäringen kommer inte förrän i december eftersom jag har firma… Synd men sant. Däremot var jag så fräck (?) att jag önskade mig pengabidrag till en friggebod av alla vänner och bekanta i 60-årspresent. Vi ställde till med dubbelkalas i maj eftersom maken också fyllt, och sammanlagt fick vi nästan 12.000 kronor! Helt otroligt bra – tack alla som lämnade bidrag!

Ett projekt som jag hunnit med i år är faktiskt att bygga golv i växthuset. Ni kanske minns att det förra året bara var barkflis som golv, men nu har jag ett fint trallgolv istället… Här kommer lite bilder av bygget. (Alla bilderna är klickbara för större format.)

vaxthusgolv1 (3)

 

 

 

 

vaxthusgolv2 (3)

 

 

 

 

vaxthusgolv3 (2)

 

 

 

 

vaxthusgolv4 (2)

 

 

 

 

vaxthusgolv5 (2)

 

 

 

 

 

 

 

vaxthusgolv6 (2)

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan man till och med ha ett par små stolar och ett litet bord i växthuset om man vill. Än så länge har jag bara våra partyextrastolar här, men en liten cafégrupp vore nog fint…

Posted in Trädgård | 1 Comment

Gott Nytt 2012 – och lite framtidsplaner…

Jag vill börja med att önska er alla ett riktigt Gott Nytt 2012!

Ja, så har vi firat den tredje julen i vårt nya hus.
I år blev julfärgerna nästan uteslutande ljusa och fina, med vitt och silver som bas och några små röda inslag.
Julgranen gick helt i vitt och silver, men den röda julgransmattan fick vara med i år också:

julgran

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyårsdukningen däremot, där slapp inget rött in alls….
Några gröna blad på snittamaryllisarna bara, annars var färgskalan konsekvent vit, grå och silver.
Här är två bilder, först i lampljus innan ljusen hade tänts, och sedan som det såg ut när gästerna kom. Servettbrytningen heter Kronan:

dukning1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dukning2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad det nya året kommer att innebära vet ju ingen, men på husfronten har jag tre projekt på gång:

1. Jag vill inreda förrådet innanför köket med en köksinredning.
Nu står där några bokhyllor som blivit över från gamla huset, ett udda linneskåp och en frys på ett trädgårdsbord. Det fungerar, men inte särskilt bra, och det ser definitivt inte snyggt ut!
En köksinredning längs långväggen, med ett par högskåp, väggskåp som går ända upp till taket samt en extra kyl/frys skulle bli perfekt! Här kunde man då ha återvinning och pantinsamling, och sånt finporslin som inte använda så ofta. Ljus och ljuslyktor bor just nu i tvättstugan, men det är inte så praktiskt att ha dem där borta. En extra arbetsbänk vore härligt att ha, för att t.ex. plantera om blommor, fixa till ljusstakar och blomsteruppsättningar m.m. på.

2. Trädgården ska få mer fason. Lite buskar och mindre träd ska planteras, soptunnorna få ett litet plank omkring sig och spaljén kring uteplatsen ska få fortsätta några meter till.

3. Och sist men inte minst friggeboden! Rakt framför huset, i kant med plattläggningen, vill jag ha en friggebod. Den ska vara längre och smalare än vanliga bodar, ca 2,4 x 4,2 m, och uppdelad i två rum, ett för trädgårdsredskap och annat smutsigt, och en förrådsdel där man kan ha sånt som är ömtåligare. Den skulle ge insynsskydd och lä, ligga bra placerad när man vill hämta något, stötta spaljén på båda sidor – och framför allt göra att vi får ut en massa prylar ur garaget så att vi kanske rentav kan få in bilen!!
Hmmm… Jag fyller ju 60 år till våren… Man kanske kan önska sig en friggebod i present?

Posted in Senaste nytt | 2 Comments

Hur ska man tänka?

IMG 2953

Tidningen Norra Västerbotten har gjort ett reportage om uterummen i vår trädgård. Det kommer i tidningen framåt våren, i en trädgårdsbilaga när snön börjar smälta bort igen…
I samband med det ställde reportern frågan om vad man ska tänka på när man anlägger en ny trädgård med tillhörande uterum. Jag satte mig ner och sammanfattade hur jag har resonerat, och ungefär så här har mina tankegångar varit:

– När man planerar ska man tänka sig trädgården som en serie rum: Tänk golv (markbeläggning, altan eller gräs), väggar (staket, spaljéer, plank, häckar eller byggnader) och tak (trädens kronor, solsegel, altantak, parasoller, markiser)… Inred som om det var inomhus, med en funktion för varje ”rum”.
Det är kul om trädgården är lite spännande, så att man inte ser allting på en gång utan man t. ex. kan få gå runt ett hörn eller genom en grind för att se nästa trädgårdsrum.
Kom också ihåg att det behövs ”rum” för sånt som inte är så vackert: cyklar, soptunnor, trädgårdsredskap, snöspadar och gräsklippare.

– Det ska vara lättskött! Sten och trä som man sopar eller spolar av. (Ta till i överkant när du planerar den fasta ytans storlek, för man fyller den alltid!) Så lite gräs som möjligt att klippa. Inga blomplanteringar i marken utan bara i odlingskärl där man kan byta jorden (åtminstone översta lagret) varje år. Buskar och träd som markplanteringar istället. Grönsaksland i pallkragar eller andra lådor. Kan byggas på höjden för den som har svårt att böja sig ner.

IMG 2198

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Har man växthus eller grönsaksland (eller bara några krukor med örter eller tomater) ska de vara nära köket. Man ska snabbt kunna kila ut och klippa några blad medan grytan står på spisen.

– Har man en stor tomt med ett stort hus, så måste man tänka på att balansera storleken på krukor och möbler. Smått och pyttigt pynt kommer inte till sin rätt alls. Rejäla krukor kan man göra av t.ex. tvättunnor, murarbaljor, trätunnor eller tomma oljefat.

– Bygger man en altan ska den vara på samma nivå som golvet inomhus så att det känns som om uterummet bara är en förlängning av huset. Det är bättre med ett eller ett par steg ner från altanen till marken istället. Ta till ordentligt här också! Det är bara irriterande att få tränga sig fram eller nästan trilla över kanten…

– Tänk på väderstrecket när du planerar in uterummen.
Öster är morgonsol, alltså hamnar frukosthörnan där, och då behöver man oftast bara platser vid ett matbord så att det räcker för familjen.
Söder är varmaste platsen, och där ska naturligtvis solstolarna stå. Här är också bästa platsen för en riktig pool eller en liten plaskpool för barnen.
Sydväst betyder kvällssol, så där tillbringar man antagligen mest tid. Man umgås med vänner på kvällen, vill grilla och äta och dricka, och det ska vara plats för många. Satsa mest pengar och omsorg här! Både en bekväm sittgrupp med dynor och kuddar och ett praktiskt matbord är bra att ha om man har plats.

Vindriktningen. Från norr blåser det oftast kalla vindar, så där är det skönt att skärma av med ett vindskydd eller en spaljé. Över huvud taget gör väggarna kring uteplatsen nästan mest för trivseln. Att sitta helt oskyddad för vind och insyn är ingen höjdare i sammanhanget.

IMG 0912

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Bygg eller köp gärna ”mobila enheter” som också fungerar som vindskydd. Skärmar, bambuspaljéer eller något i stil med mina påbyggda avlastningsbord är bra att kunna dra fram och ställa i vägen om det behövs. (Jag grunnar också på en lösning där jag förser rejäla, avlånga, flyttbara planteringslådor med samma typ av spaljé.)

– Ett solsegel eller stort parasoll skyddar mot de hetaste solstrålarna och lätt regn. En terrassmarkis kan både vara ett extra tak och ge skugga inomhus.

– Kvällarna i norr kan vara kalla, alltså behövs tillskottsvärme. Infravärmare ovanför sittplatserna, och gärna en stående värmare riktad mot fötterna under bordet. Filtar att svepa in sig i (vi har en hel hockeytrunk full med fleeceplädar som vi bara lyfter fram). Kanske en eldkorg, en sandfylld cementring eller en (fristående) murad eldstad för öppen eld… Fina modeller kan byggas av t.ex. lecablock.

IMG 2985

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myset skapar man sedan med massor av dynor, kuddar, plädar, krukor, blommor och framför allt: ljus och lyktor i massor! Häng lyktor i spaljéerna eller i trädens grenar. Ställ smålyktor på tavellister av metall (finns bl.a. på IKEA) som man fäster på plank, spaljéer eller väggar. Ställ stora lyktor på golvet/marken. Ljuslyktor på borden, naturligtvis. Är det myggigt använder man myggljus. Mjukt sken där man sitter, vitare sken vid gångar och trappor så att man inte snubblar.

– Om man väljer att ha en genomgående stil och färgskala på möbler, krukor och växter så kan man flytta runt prylarna hur man vill i sin trädgård. Allting passar ihop ändå.

Porlande vatten har stor mysfaktor! Ställ en balja, tunna, blomkruka eller något annat kärl vid uteplatsen, om du inte rentav vill bygga en damm. Små pumpar som cirkulerar vattnet och skapar en liten fontän får man för ett par hundringar. Flytljus i vattnet är fint, och kanske någon flytväxt.

Posted in Trädgård | Leave a comment