Porträtt

 

Enkelt porträtt

Jag har valt min svägerska som modell.
Den stämning jag vill förmedla är hennes seriositet, inlevelse och lugna lycka när hon sjunger och spelar sina älsklingslåtar. Dessutom gillar hon att bli fotograferad och är fullkomligt naturlig framför kameran...
Jag har använt det naturliga ljuset i rummet.

Brännvidd 63 mm
Bländare 2.8
Slutartid 1/30
ISO 400
Vitbalans automatisk


Porträtt i miljö

Här har jag för avsikt att fotografera en bekant som är musiker. Han spelar gitarr, och jag kommer att leta rätt på en miljö där han känns hemtam.
Han har starka färger och kontraster i sitt utseende, och därför kommer jag att jobba med samma koncept i bilden. Här kommer jag att jobba med artificiellt ljus.
Ja, vad skulle passa bättre för en lärare och musiker än att befinna sig i ett bibliotek med sitt instrument? Så blev det alltså.
Jag har använt en halogenspot från vänster, en liten klämspot riktad mot böckerna i bakgrunden och en reflexskärm till höger om modellen för att återkasta lite ljus mot den mörka sidan av ansiktet.

Exponeringstid 1/160
F 2.8
Brännvidd 45 mm
ISO 800
Egen vitbalans


Jag är inte nöjd...
Jag är inte riktigt nöjd med det här porträttet som "Porträtt i miljö"... Miljön syns för dåligt, och posen är för uppstyltad för att vara ett porträtt i miljö.
Därför har jag tagit en ny bild av en väninna som har en modebutik, och det får bli mitt miljöporträtt.
(Bilden av musikern får kategoriseras som vanligt, enkelt porträtt istället. Då har jag ett enkelt porträtt i naturligt ljus, och ett mer "stylat" med artificiellt ljus.)

Porträtt i miljö, nr 2
Det här blev bättre...
Den här bilden skildrar min väninna precis som hon är: pigg, glad och sprudlande, men mycket kunnig inom sitt område och en skicklig affärskvinna.
Jag tycker att miljön framträder lagom mycket här, och ljuset i ansiktet blev riktigt bra.

Bländare f 7.1
Slutartid 1/40
Brännvidd 28 mm
ISO 1600
AWB