Nyttigt matbröd

Ingredienser, 2 limpor:

17 dl vetemjöl , (1kg)
7.5 dl vetekross , (500g)
4.2 dl grahamsmjöl , (250g)
2 tsk salt
1 l lättmjölk 0,5 % fett , + 1dl vatten
1 paket jäst

Tillagning:
Blanda mjölsorterna och vetekross i en bunke.
Värm mjölk och vatten till 37 grader
Lös jästen i saltet och blanda det med den värmda mjölken som därefter hälls över mjölblandningen
Rör ihop degen (den blir lös)
Fördela den i 2 st 2 liters bakformar
Jäs i 45-60min.
Grädda på nedersta falsen i 225 grader. Efter 30 minuter så läggs aluminiumfolie på

Variationer
1: Degen kan kryddas med 3 msk fänkål
2: 1,5 msk fänkål och 1,5 msk krossad anis
3: Hacka katrinplommon eller aprikoser, blanda eventuellt med lite nötter eller russin efter smak och behag.

För saftigare bröd sätt in det vid 100 grader och grädda 70-80 minuter med termostat inställd på 225 grader
Prova med nål om brödet är klart. Är stickan torr är brödet klart (eller knacka på det).

Recept från Mowi