
|
Ingredienser, 8 brödkakor:
1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
3 dl vatten, fingervarmt
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 tsk honung eller socker
1 ägg
Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och
pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja
|
Tillagning:
Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en degskål
och rör om. (Färsk jäst smulas ner i bunken och rörs
ut i fingervarmt vatten.)
Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, ägg, honung
eller socker. Knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt
ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från
kanterna.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (40-60 minuter).
Stjälp upp degen och dela i 8 delar. Knåda varje bit en kort
stund och rulla ihop den till en boll.
Värm en gjutjärnsstekpanna på max värme eller sätt
på ugnen på 250 grader.
Kavla ut bullarna allteftersom till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar, ca 15-20
cm i diameter.
Grädda naan-bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.
Gräddar du naanbröden i ugn så kavla ut allihop och lägg
dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Förvärm
bakplåtarna och för över bröden med hjälp av
bakplåtspappret och grädda dem 5-8 minuter i mitten av ugnen.
Vid servering penslas naan-bröden med smält smör. Det är
gott att strö över lite flingsalt.
Gott är också att ha i lite pressad vitlök i smöret.
Man kan också strö över rostade sesamfrön eller hackade
örter som persilja.
|