Saffranskaka

Här är ett recept på Saffranskaka som använder det nya sockret ”Sweet & Less” i receptet.
Här delas kakan i 12 bitar och serveras med äppelkompott som dessert, men man kan även skära upp den som vanligt kaffebröd, och då i tunnare skivor.
Saffranskaka med äppelkompott
ca 12 bitar

Ingredienser
75 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Sweet & Less
1 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
1 påse saffran (1/2 g)
200 g Philadelphia cheese light
3 äggulor
3 äggvitor
3/4 dl grahamsmjöl
3 msk mannagryn
smör eller margarin till formen

Kompott
5-6 syrliga äpplen
1 dl vatten
1 dl Dansukker Sweet & Less
1 tsk mald kardemumma
2 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
1/2 dl hackad basilika

Gör så här:
Rör matfettet med Sweet & Less tills det är luftigt.
Tillsätt vaniljsocker och saffran. Rör ner osten, lite i sänder. Tillsätt äggulorna, en i sänder. Blanda i mjölet och mannagrynen. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 45 minuter. Låt stå kvar i formen i 10 minuter.

Skala och tärna äpplena. Blanda samman ingredienserna till kompotten i en kastrull och sjud på svag värme tills äpplena är knappt mjuka. Servera kakan med kompotten.