Bra att ha i skåp och lådor

Det finns många kryddor, ingredienser och "hjälpredor" som det är mycket praktiskt att ha i köket. En del halvfabrikat är helt suveräna, och underlättar och snabbar upp matlagningen. Några är kanske helt självklara för alla, medan andra är lite mer ovanliga. Här kommer några förslag på sådant som jag använder ofta och knappt kan klara mig utan:


Pressad vitlök i tub
Så oerhört smidigt och bekvämt! Kläm ut en liten klick så har du en pressad vitlöksklyfta i maten.
I samma serie (från Coop) finns också chili, oliver, pesto och soltorkade tomater på tub. Chilin är också mycket bra och användbar.
Chiliextrakt av något slag.
Tabasco, Louisiana Red Hot Pepper Sauce eller Dave's Insanity Sauce (världens starkaste...) - helt oumbärliga för den som gillar mat med sting och hetta...
Maizenas redningar, Brun och Ljus.
Reder av såser, grytor och stuvningar i en handvändning.
Kan hällas direkt i kokande vätska och klumpar sig aldrig.
Fry Easy eller annan oljespray
Det finns lite olika typer av smör- eller oljesprayer i handeln. De ger 1 kcal per dusch och är utmärkta att spraya i stekpannan eller ugnsformen före stekning. Man kan också köpa speciella oljesprayflaskor att fylla med egen olja, bl.a. genom ViktVäktarna.
Olivolja och rapsolja
Mycket nyttigare än smör och användbara i alla typer av rätter - utom möjligen svensk husmanskost...
Fetaost i vacuumförpackning
Håller sig länge och är bra till väldigt mycket. Kom dock ihåg att välja en mager sort!
Färdigriven ost i påse.
Vacuumförpackad med lång hållbarhet. Finns i magra varianter som är riktigt goda.
Fonder i flaska med olika smaksättningar.
Oxfond med rödvin är en favorit, Viltfond med kantarell är inte heller så tokig. Hummerfonden är jättebra i fisk- och skaldjursrätter.
Buljongtärningar med olika smak och styrka. Fond du Chef är en klar favorit, oxbuljongsvarianten.
Mörk oxbuljong i tärning är mustig och bra som bas i såser och innehåller bara 5 kcal per dl färdig vätska.
Pröva med att koka riset i en grönsaksbuljong!
Grillad paprika i burk.
Härlig att hacka i sallader eller tärna ner i en god soppa eller gryta.
Gröna och svarta oliver i burk
Förhöjer det mesta i salladsväg... Kan mixas till tapenade eller användas för att späcka fläskfilé eller kyckling.

Soltorkade tomater, torra i påse eller inlagda i olja.
(Oljan är kaloririk men kan användas i små mängder för att smaksätta rätten eller en sallad.)