Pannacotta, två smala recept

Smal pannacotta med bär- och mandeltopping


Ingredienser för 5 personer:
2,5 st gelatinblad
5 dl "Laga lätt", mager matlagningsgrädde
0,5 dl fruktsocker
0,5 st vaniljstång
1 st kanelstång
4 st kardemumma kärnor

jordgubbar, björnbär eller andra valfria bär
½ dl mandel
1 msk honung

Tillagning:
1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp "Laga lätt", fruktsocker, vaniljstång, vaniljfrön, kanelstång och krossade kardemummakärnor (självklart kan någon eller några av kryddorna uteslutas efter smak).
2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av. Obs Grädd- och gelatinblandningen får inte koka - då skär den sig!
3. Hetta upp en teflonstekpanna och rosta mandlarna lite innan honungen klickas i. Låt mandlarna koka ihop med honungen någon minut. Låt svalna.
3. Häll upp i vattensköljda glas och strö lite socker över så att det inte bildas så mycket "skinn". Låt stelna i kylen några timmar. Förbered mandlar och bär och garnera med dessa strax innan serveringen.

Näringsvärde per portion:
Kcal: 177
Kolhydrater: 18 g
Protein: 7 g
Fett: 8 g


Smal pannacotta med jordgubb, lime och vanilj

Ingredienser för 4 portioner
2 burkar kesella jordgubb & lime
1 burk kesella vanilj
1—2 msk hackad färsk mynta
2—3 limefrukter
2+2 gelatinblad
150 g frysta jordgubbar
1/2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Blanda de olika kesellasortena med finhackad mynta och rivet skal av en lime.
Lägg två gelatinblad i blöt i kallt vatten i fem minuter.
Pressa en eller två lime (beroende på hur syrligt du vill ha det) i en liten kastrull. Lägg i de urkramade gelatinbladen och värm försiktigt tills gelatinet smälter. Häll gelatinet i kesellablandningen och rör om noga. Smaka av om du vill ha mera limesaft.
Häll upp i skålar och ställ in i kylen i minst en timme.
Tina jordgubbarna sakta i en kastrull. Mixa dem sedan med pressad lime, vaniljsocker och rivet skal. Sila.
Lägg två gelatinblad i blöt i kallt vatten i fem minuter.
Värm jordgubbssåsen i en kastrull, tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta sakta under omrörning. Låt svalna.
Häll sedan jordgubbssåsen över pannacottan och låt stelna i kylen ytterligare. Gärna över natten.
Dekorera med myntablad.