(Det här är en mycket lätt rätt som sköter
sig själv i ugnen och inte kräver något tillsatt matfett.
Filén tillagas direkt från fryst.)
Dela filén rakt av i två delar med en kraftig kniv. (Tina
filén några minuter i mikron om den inte alls går att
skära.)
Pensla den med soja runt om.
Pressa vitlöksklyftorna över köttet och krydda med salt
och peppar.
Lägg filén och den klyftade gula löken i en stekpåse,
förslut den och lägg den i en ugnsfast form.
Sätt in formen i kall ugn och slå på värmen på
200 grader.
Låt filén steka i ugnen i ca 1½ timme.
Ta ut stekpåsen ur ugnen och klipp av ett hörn. Häll
ner skyn i en kastrull.
(Låt filén vila insvept i folie medan du gör såsen.)
Låt stekskyn koka ihop några minuter. Tillsätt sedan
rödvin och grädde och smaka av med extra salt och peppar om
det behövs.
Skär upp köttet och lägg det på ett varmt uppläggningsfat.
Ringla lite av såsen över och servera resten i en såskanna.
Serveras med sallad och potatis. Klyftpotatis, pressad potatis eller Hasselbackspotatis
som tillbehör gör den här rätten till riktig kalasmat!
|