Vitlöksspäckad lammstek

Ingredienser, 4 personer:

1 lammstek
5 klyftor vitlök

Marinad:
Sötsur chilisås
soja
salt
lite finhackad vitlök
svartpeppar
torkad rosmarin
torkad salvia

 

Kall sås:
gräddfil (ICA:s 10%-iga),
en liten skvätt balsamvinäger
lite sirap
vitlökspulver
salt och svartpeppar.

Tillagning:
Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en stor plastburk eller plastpåse. (Inga exakta mått finns, utan huvudsaken är att det blir en fin blandning av det salta och sötsura. Inte för mycket salvia och rosmarin, då tar det över.)
Lägg ner lammsteken i marinaden och klappa in den ordentligt.
Sätt sedan på locket eller knyt ihop plastpåsen och låt det stå i ca 30 minuter.

Lammsteken späckas sedan med vitlöksbitar och fästs ihop med träpinnar.
Sätt ugnen på 175 grader, stick en stektermometer i steken och ställ in den.
Ta ut den när termimetern visar 70 grader.

Serveras till rösti, potatis eller ris. Som tillbehör passar en sallad (förslagsvis avocadosallad eller tomat- och mozzarellasallad), vitt bröd samt den kalla såsen.

Recept från MadameMim