Kyckling Vindaloo

Den här rätten ska vara mycket stark.
Här beskrivs den med kycklingfilé, men den kan göras med kyckling, lamm, nöt eller fläskfilé, allt efter tycke och smak...

Ingredienser, 4 personer:
500 g kycklingfilé
1 gul lök
1 msk olja
½ tsk spiskummin
½ burk/paket krossade tomater (á 400 g)
1 msk koncentrerad köttfond eller 1 buljongtärning
1 lagerblad
½ tsk salt

Marinad:
2 pressade vitlöksklyftor (eller motsvarande mängd ur tub)
1 pressad limefrukt
1 msk finriven färsk ingefära
3 msk vatten
½ tsk kanel
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk koriander (pulver)
½ tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
1 krm svartpeppar

Tillagning:
Skär köttet i centimetertjocka skivor.
Rör ihop ingredienserna till marinaden i en stor skål. Lägg ner köttbitarna och täck skålen. Låt stå i kylskåp över natten eller minst 8-12 timmar. Låt det marinerade köttet stå i rumstemperatur någon timme före tillagningen.

Skala och skär löken i klyftor.
Spraya en stekpanna med olja, lägg i spiskummin och fräs någon minut tills den fått färg.
Tillsätt köttet och bryn det runt om.
Lägg i löken och låt fräsa med i några minuter.
Tillsätt marinaden, lagerblad, köttfond (eller buljongtärning) och krossade tomater. Rör om.
Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock tills köttet känns mört. Rör om då och då.
Smaka av med salt om det behövs. Tillsätt kajennpeppar eller chiliextrakt (typ Tabasco) för starkare smak.
Klipp ev lite färsk koriander eller persilja över grytan.

Servera rätten tillsammans med ris, Gurkraita och naanbröd.