Pepparbiff i kruka

Ingredienser, ca 8 krukor:
800 g lövbiff
1 gul lök
1 msk "Fyra peppar", hela korn
1 dl lättmjölk
1 dl matlagningsgrädde (gärna Becel 7%)
1 dl mini fraîche, 5%
3 msk Brun redning
2 dl kokande vatten
1 tärning Mörk oxbuljong
1 msk Oxfond med rödvin
1 tsk soja
1 tsk Collorit såsfärg
½ tsk salt
(Ca 1 dl riven mager ost)

Tillagning:
Förbered genom att
Strimla lövbiffen i små bitar
Stöta alla pepparkornen fint i mortel.
Hacka löken fint.

Börja med att bryna löken snabbt tills den tagit lite färg. Ta upp den ur pannan.
Lägg ner en fjärdedel av lövbiffen och bryn den. Salta en aning under stekningen.
När första omgången av köttet är stekt så lägger du över det på ett fat och bryner resten i omgångar.

Blanda (medan köttet bryns) mjölken, grädden, minifraîchen, sojan, collorit, buljongtärningen, fonden, saltet och de krossade pepparkornen i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.
Dra sedan ner värmen till lägsta möjliga.
Lägg ner den brynta löken i såsen.
Red av såsen med ett par msk brun redning.
Låt såsen stå och puttra medan du steker färdigt köttet.
Späd den med lite vatten om den vill bli för tjock.

Fördela det stekta köttet i 4-6 små eldfasta formar (det går bra med t.ex. suffléformar, tekoppar eller andra kärl som rymmer ca 2,5 dl och tål ugnsvärme).
Skeda på såsen så att det täcker köttet.
Strö ev. över riven ost och lite malen svartpeppar.
Ställ in formarna i ugnen i 225 graders värme i ca 5 minuter eller tills osten fått lite färg. (Man kan köra på med grillen i ca 1 min på slutet om det behövs.)

Servera med pressad potatis, klyftpotatis, potatisgratäng eller bakad potatis och en god grönsallad.

Tips: denna rätt kan även (med fördel) tillredas på billigare kött, t.ex. fransyska, men detta måste då färdigstekas tills det är mört i t.ex. stekgryta eller tryckkokare efter bryningen.
(Det finns även en variant som tillreds på fläskfilé och bacon, kolla under Griskött!)