Pajdeg med kesella, två varianter

Deg nr 1
Ingredienser, 1 paj:
1 burk Kesella lätt 1%
1 dl dinkelmjöl, gärna fullkorn
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk Lätta bordsmargarin, Becel el liknande
½ tsk salt

Tillagning:
Blanda alla torra ingredienser först och rör sedan ner Kesellan och margarinet.
Låt stå kallt en stund. Tryck ut i en form.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter på 225 grader.
Lägg i valfri fyllning. Häll ev. på äggstanning.
Grädda i 30-40 minuter på 175-200 grader.


Deg nr 2
Ingredienser, 1 paj:
ca 2 dl vetemjöl
1,5 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl lättkesella eller filmjölk
1/4 dl flytande margarin
1½ dl lättmjölk

Tillagning:
Blanda de torra ingredienserna, tillsätt sedan kesellan, mjölken och margarinet.
Tryck ut degen i en smord form och nagga den i botten och på kanterna så att den inte jäser upp för mycket.
Förgrädda ca 10 min i 200 grader.
Fyll pajskalet, häll ev. på äggstanning och slutgrädda ca 30-40 minuter.

Äggstanning
3 ägg
3 dl lättmjölk
lite salt och vitpeppar

Förslag på fyllningar:
- Grön sparris, strimlad skinka, smulad mager ädelost
- Brynt purjolök, strimlad skinka, mager mozzarella
- Krossade tomater, brynta kantareller
- Ansjovis, svarta oliver
- Champinjoner, spenat, fetaost
- Skivad kalkon, gröna oliver
- Stekt kyckling i strimlor, halva cocktailtomater
- Laxfilé, räkor, ruccola, dill