Tips och trix

Att lära sig laga magrare och nyttigare mat som ändå smakar lika gott behöver inte vara så svårt.
Några bra tips och trix får du här!


Byt kokkärl

Använder du inte redan stekpannor, bakformar och kastruller med teflonbeläggning, s.k. NonStick, så är det dags att börja nu! Inget extra fett behövs vid stekning och bakning. De nya silikonformarna fungerar också bra utan att man behöver smörja dem.
Har du en gammal lergryta (Römertopf) i skåpet? Ta fram den igen!

Byt tillagningsmetod Koka, grilla, halstra, mikra eller ugnsbaka istället för att steka när det är möjligt.
Tillred kött och fisk i stekpåsar eller foliepaket i ugnen.
Paneringar av olika slag suger åt sig mängder av fett - undvik dem!

Mindre fett

Byt ut feta produkter mot magrare. Alla mejeriprodukter finns till exempel i en lättvariant som smakar minst lika bra som den fetare. Brukar du använda vispgrädde i maten så byt till matlagningsgrädde till att börja med.
Behövs det en aning fett i stekpannan så använd t.ex. FryEasy, olja i sprayform, som bara ger en kalori per dusch.

Skippa sockret

Skippa söta och sockrade varor så långt möjligt.
Byt ut socker mot kalorireducerat socker eller sötningsmedel. Honung är också ett naturligt och gott sötningsmedel.
Kolla sockerhalten i maten - mängder av färdigmat innehåller socker helt i onödan.

Undvik färdigmat De flesta färdigmatsprodukter, soppor, såser, gratänger, "TV-dinners" osv innehåller alldeles för mycket fett och för lite fibrer. I många är även mängder med socker tillsatt!
Återgå till de rena, magra råvarorna så mycket du kan - kanske storkok och nedfrysning i portioner kan vara en metod att ha snabba lunchrätter till hands?
Håll åtminstone utkik efter nyckelhålsmärkningen om du köper färdiga rätter - många producenter har bra produkter också.

Tänk fiberrikt

Fibrer ger mer näring och mättnad. Byt ut vitt bröd och mjöl mot dinkel eller fullkorn. Blanda gärna i några matskedar kli i gröt och bakverk. Pasta och ris finns i goda fullkornsvarianter.

Krydda ordentligt

Fett binder många smaker, och för att inte maten ska bli smaklös när du lagar magert måste du krydda mer. Använd färska örtkryddor eller gör maten lite "hottare" med chili eller svartpeppar!

Servera på tallrik

För att kunna beräkna portionsstorleken exakt och inte frestas att ta för mycket så är det bra att lägga upp färdiga portioner på tallriken vid spisen, och sedan bära fram tallriken till bordet precis som på restaurang.
Använd tallriksmodellen: hälften sallad och grönsaker, en fjärdedel protein (kött/fisk/bönor) och en fjärdedel kolhydrater (ris/pasta/potatis/bröd).
Ska portionen se större ut så lura ögat med en lite mindre tallrik...
Ät långsamt så att du hinner bli mätt - och ta aldrig om.


Har du egna tips och trix? Maila gärna till info@pixelcat.se!