Byt kokkärl |
Använder du inte redan stekpannor, bakformar
och kastruller med teflonbeläggning, s.k. NonStick, så
är det dags att börja nu! Inget extra fett behövs
vid stekning och bakning. De nya silikonformarna fungerar också
bra utan att man behöver smörja dem.
Har du en gammal lergryta (Römertopf) i skåpet? Ta fram
den igen! |
Byt tillagningsmetod |
Koka, grilla, halstra, mikra eller ugnsbaka istället för
att steka när det är möjligt.
Tillred kött och fisk i stekpåsar eller foliepaket i ugnen.
Paneringar av olika slag suger åt sig mängder av fett -
undvik dem! |
Mindre fett |
Byt ut feta produkter mot magrare. Alla mejeriprodukter finns
till exempel i en lättvariant som smakar minst lika bra som
den fetare. Brukar du använda vispgrädde i maten så
byt till matlagningsgrädde till att börja med.
Behövs det en aning fett i stekpannan så använd
t.ex. FryEasy, olja i sprayform, som bara ger en kalori per dusch.
|
Skippa sockret |
Skippa söta och sockrade varor så långt möjligt.
Byt ut socker mot kalorireducerat socker eller sötningsmedel.
Honung är också ett naturligt och gott sötningsmedel.
Kolla sockerhalten i maten - mängder av färdigmat innehåller
socker helt i onödan. |
Undvik färdigmat |
De flesta färdigmatsprodukter, soppor, såser, gratänger,
"TV-dinners" osv innehåller alldeles för mycket
fett och för lite fibrer. I många är även mängder
med socker tillsatt!
Återgå till de rena, magra råvarorna så mycket
du kan - kanske storkok och nedfrysning i portioner kan vara en metod
att ha snabba lunchrätter till hands?
Håll åtminstone utkik efter nyckelhålsmärkningen
om du köper färdiga rätter - många producenter
har bra produkter också. |
Tänk fiberrikt |
Fibrer ger mer näring och mättnad. Byt ut vitt bröd
och mjöl mot dinkel eller fullkorn. Blanda gärna i några
matskedar kli i gröt och bakverk. Pasta och ris finns i goda
fullkornsvarianter. |
Krydda ordentligt |
Fett binder många smaker, och för att inte maten ska
bli smaklös när du lagar magert måste du krydda
mer. Använd färska örtkryddor eller gör maten
lite "hottare" med chili eller svartpeppar! |
Servera på tallrik |
För att kunna beräkna portionsstorleken exakt och inte
frestas att ta för mycket så är det bra att lägga
upp färdiga portioner på tallriken vid spisen, och sedan
bära fram tallriken till bordet precis som på restaurang.
Använd tallriksmodellen: hälften sallad och grönsaker,
en fjärdedel protein (kött/fisk/bönor) och en fjärdedel
kolhydrater (ris/pasta/potatis/bröd).
Ska portionen se större ut så lura ögat med en lite
mindre tallrik...
Ät långsamt så att du hinner bli mätt - och
ta aldrig om. |