Gurkodling

Här tänker jag dela med mig lite av den kunskap och odlingserfarenhet jag samlat på mig under årens lopp. Jag har haft egen trädgård i ganska precis 40 år nu…

För några år sedan var det ett riktigt dåligt år för gurk- och squashodling. Alla gurkor blev jättevackra och fina men smakade f*n – de var jättebeska och helt oätliga. Det var verkligen inget roligt odlingsår, och det gick ”kedjebrev” på bl.a. Facebook om hur man skulle bete sig för att få bort det beska. Det var sådana knep som att lägga gurkan i vatten eller mjölk, eller skära av änden med fästet och gnugga det mot gurkan tills det löddrade! Men det går tyvärr inte att blir av med den bittra smaken, eftersom det är ett gift som heter cucurbitacin som har bildats inne i gurkornas celler. Det kan ge magsmärtor om man ändå äter dem, och det finns t.o.m. rapporterade dödsfall.

I efterhand har jag förstått att detta fenomen kan bero på tre olika faktorer (eller kanske ännu fler som jag inte känner till).
– Det är en ovanligt varm och torr sommar och plantan får för lite vatten. Ibland hjälper det inte hur mycket man än vattnar, för om solen ligger på bladen i ett redan hett växthus hinner inte plantan suga i sig det den behöver. Då kan man duscha plantan med en fin ånga av vatten – ställ vattenslangen på den allra finaste, dimmiga strålen och far ett varv över hela plantan. Blöt sedan ner golvet i växthuset ordentligt så blir luften inte så torr.
Ett knep jag brukar använda mig av är att ställa ut ett gäng av IKEA:s skohyllor Baggmuck (39 kr, 71×35 cm, som är utmärkta växtbrickor under uppdrivningsperioden) på golvet och fylla dem med vatten. Det dunstar sedan av värmen och gör luften fuktigare.
– Man har placerat självpollinerande sorter (partenokarpa, sådana som enbart sätter honblommor) ihop med korspollinerande (som har både hanblommor och honblommor). Om de självpollinerande honblommorna ändå pollineras av en hanblomma från den andra sorten kan följden ofta bli att frukten förstörs och blir besk.
Läs mer längre ner om hur man ser skillnad på han- och honblommor! Bilder kommer inom kort.
– Man har missat att skörda gurkan i tid. Alla gurkor äts omogna. De har ju inte ”kart” på samma sätt som andra fruktsättande plantor, utan de är klara så snart de nått en hyfsad storlek. Om en grön gurka börjat bli gul i toppen är den på väg att bli mogen, och det blir den på bekostnad av smaken. Dags att skörda!
Om man odlar en korspollinerande sort som inte är F1-hybrid kan man låta en gurka mogna helt och sedan ta frön från den för att så nästa år. Gör det i så fall i slutet av odlingssäsongen, för en stor gurka som får hänga kvar och mogna tar mycket kraft från plantan som inte orkar bära fram några fler gurkor.

Vi har ju som jag berättat i tidigare inlägg ett ganska litet växthus, ca 6 kvadratmeter. Jag brukar nöja mig med 3-4 gurkplantor eftersom jag inte riktigt vet vad jag ska göra med skörden annars. Tomater är ju betydligt lättare att ta hand om och spara inför vintern, men man kan inte äta hur mycket inlagd gurka som helst, och det går inte jättebra att frysa eller torka den… Jag skänker bort överflödet till barnen och till grannar, vänner och bekanta, men det blir ändå nästan alltid över.

Hur sköter jag då mina gurkor?
1. Sådd
Jag brukar så frön i slutet av april eller början av maj. Här i zon 5 brukar man säga att frostrisken är över 10 juni, och det brukar vara lagom att så gurkan ca 5-6 veckor innan den ska planteras ut i sin stora balja. (Ibland köper jag en planta på plantskola också samtidigt som sommarblommorna, mest för att testa ytterligare någon kul sort.)
Jag odlar bara växthusgurka, alltså sådana som kallas slanggurka eller snacksgurka. Inläggningsgurkor à la västeråsgurka har jag inte så stort intresse av, och såna sorter som djungelgurkor, äppelgurkor eller gurkmeloner har jag inte testat än p.g.a. platsbristen.
2. Utplantering
När frostrisken är över (eller jag tycker att jag har råd att värma upp växthuset nattetid) planterar jag dem direkt på slutdestinationen: 30-40 liter stora baljor mot norrväggen i växthuset. Ibland har jag 60-litersbaljor och då kan jag ha två plantor i samma.
Jorden ska vara lucker, inte lerig och kompakt så att vatten samlas ovanpå den vid vattning. Gurkor är nämligen inte förtjusta att få vatten på rothalsen, så ett knep är att bygga upp en liten kulle och sätta plantan lite högre än omgivande jord.
Den får en stödpinne till att börja med, och jag fäster stjälken mot pinnen med ett enkelt plantclips.
3. Beskärning
Jag släpper fram sidoskotten tills de har fått fyra blad, då toppar jag dem precis över gurkämnet som sitter vid fjärde bladet. Det bildas en gurka i varje bladveck, så varje sidoskott kommer att bära fram fyra gurkor om plantan är rätt skött. Toppen får växa fritt uppåt tills den inte får plats längre… se mer nedan.
4. Uppbindning
Jag använder snören av naturmaterial så att det går att lägga med dem i komposten när plantan har gjort sitt.
Jag binder en lös ögla kring huvudstammen ganska långt ner på plantan. Jag tar med i beräkningen att stammen kommer att bli tjockare när plantan växer så att jag inte stryper den… Sedan lindar jag snöret i spiral runt stammen upp till toppen och fäster det sedan i en pinne eller ögla i översta kanten av växthusväggen. Sedan fortsätter jag och drar snöret ända upp till taknocken (som jag ledigt når i mitt lilla hus).
Allt eftersom plantan växer lindar jag toppen vidare runt snöret. Gurkan hjälper till själv genom att skicka ut långa klängen som håller fast där de kommer åt.
När toppen har nått slutet av snöret uppe i taket så brukar jag göra på två sätt: Antingen klipper jag av toppen där och släpper upp ett eller två sidoskott som får klättra upp till taket längs nya, egna snören, eller så leder jag gurktoppen vidare längs takåsen på ett horisontellt snöre. Den får då växa så långt det finns plats, men när den stöter i bortre väggen klipper jag av den. (Det är lite coolt när den sätter frukt där uppe och man kan plocka gurka ovanför huvudet…)
5. Vanlig skötsel
Förutom råden om extravattning och spritning vid extra varmt väder så mår gurkplantan bra av att kontinuerligt få mycket vatten och näring.
P.g.a. det där med rothalsen är det viktigt att det är bra avrinning ur planteringskärlet om man skulle råka övervattna någon gång. Jag har borrat ett helt gäng med hål på undersidan, ca 5 mm i diameter.
Det finns speciell gurkgödsel som också funkar fint för squash och meloner – de är ju kusiner hela gänget. :) Man kan kika på innehållet om man väljer en ”bredspektrumnäring”, NPK-värdena ska vara ungefär 3,5-2-7.

Posted in Senaste nytt | Leave a comment

Det grönskar i växthuset

När det nya taket hade kommit på växthuset kunde jag sätta ut mina grönsaksplantor. I år blev det tomater av sju sorter, paprika av tre, chili av två och gurkor av tre. Några är köpta och några har jag fått av vänliga personer. Inga är ”hemmasådda” i år – det blev helt enkelt inte av!
Ett par som jag fick hade tappat namnlapparna, så jag vet inte riktigt vad de blir… Spännande! Jag hoppas på en bifftomat och en körsbärstomat, för det fanns med bland det givaren sått.
Ovanför varje planta hänger en liten skylt som berättar om sorten och hur den ska odlas. Bra att veta om det är en busktomat eller en högväxande sort, eftersom det avgör om den ska tjuvas eller inte.
Sorten längst till vänster på första bilden är jag extra nyfiken på. Det är en busktomat som heter Silvery Fir Tree på grund av sitt flikiga, grågröna bladverk. Den är ny för mig, och faktiskt väldigt vacker. Hoppas att den är god också.

Posted in Senaste nytt | Leave a comment

Paviljongföljetong 2023

Förra inlägget handlade om en ny paviljong… Nu har den också fått gå till de sälla jaktmarkerna eftersom den var av väldans uschlig kvalitet. Redan första sommaren rostade benen nedtill, och eftersom de är gjorda av rör utan förslutning upptill så snöade det ner i dem. När det sedan omväxlande tinade och frös på under vintern så blev det långa sprickor i metallen längst ner.
Taket blev dessutom så påverkat av solen redan första sommaren att jag körde fingrarna igenom det när jag skulle ta av det för hösten. Firman skickade ett nytt tak, men det passade inte… det returnerades, och jag fick returfrakten tillbaka efter många om och men. Efter ytterligare ett misslyckat försök att få tag på ett passande tak valde vi att skrota eländet.

Förra sommaren köpte jag alltså en ny paviljong igen, och nu hoppas jag att den håller ett tag! Den här beställde jag från Ellos (!) och den gick på över 8000 kr. En god vän har en likadan men i annan färg, så jag kunde intervjua henne om kvalitet och hållbarhet. Modellen heter Luxor, och den kommer från Hillerstorp. Det följer med både tygväggar och myggnät. Jag är väldigt nöjd med den hittills.

Ett annat trädgårdsprojekt som vi genomfört i år var att byta alla rutorna i växthustaket. Plasten hade blivit så spröd att en hagelskur för några år sedan gjorde att taket såg ut att ha blivit pepprat med en kulspruta…
Möjligen kan vi ha vänt skivorna fel väg när vi monterade det för 10-12 år sedan så att den UV-skyddade ytan hamnat neråt. Nu är bytet i alla fall gjort, och jag hoppas att det håller resten av den tid vi bor här.
Plasten gulnar rätt snabbt, men det gör inte så mycket, den släpper igenom alldeles tillräckligt med ljus för plantorna ändå.
Här ser man tydligt skillnaden i färg mellan de gamla väggarna och det nya taket. Andra bilden är det gamla taket…

Posted in Senaste nytt | Leave a comment

Nu har paviljongen sagt sitt… och en ny är på plats!

I mitten av april hade vi en underbart varm och skön helg som gjorde att vi fick vårkänslor… Eller faktiskt sommarkänslor! Vi monterade upp paviljongen och åkte och köpte lite penséer till krukan vid ytterdörren. Och vips, så var trädgårdens färger bestämda också. Rödlila och gult blir det!

Tja, det varma vädret höll bara ett par dagar, sedan kom vintern tillbaka och det blev både snö och storm. Då gav den gamla rostiga paviljongen upp för gott… Taket höll, men själva stativet bröts sönder.
Jag kollade lite på en fin paviljong som Coop säljer till extrapris just nu, ca 4000 kr. Men ingen hemkörning kunde ordnas, och jag har inget släp och har inte möjlighet att hämta en försändelse i den storleken… 🙁 Så då kollade jag runt lite på nätet, och nu har jag beställt en likvärdig för 2500 kr inklusive hemkörning från chilli.se, men enbart stativ, tak och myggnätsväggar eftersom väggarna från den gamla duger bra ett tag till.

Uppdatering: Paviljongen har kommit, hemkörd och inburen i trädgården, och jag greps av den stora envisheten. Med hjälp av maken vid momenten ”tak av” och ”tak på” så monterade jag ner den gamla och upp den nya på några timmar i lördags. Den är lite annorlunda i konstruktionen, med en ganska stor upphöjd ”taklucka” (som vinden kan sila ut igenom när det blåser) och benen placerade längst ut i varje hörn. Det gör faktiskt att man får ett par kvadratmeter till under tak, jämfört med den från Rusta som vi hade tidigare där benen satt ca 2 dm in.

Jag ska behålla och spraymåla spaljéerna vi hade i hörnen på den gamla paviljongen, för de gör den mer ombonad och hjälper till att hålla den på plats när det blåser.
Foton kommer när det blir soligt och fint igen… Just nu har vi en period med 8-12 grader och gråmulet.

Posted in Trädgård | Leave a comment

Inför sommaren 2018

I år är första gången som jag kommer att ha tid att ägna mig åt trädgården redan under våren – jag är nämligen pensionär sedan några månader!
I år planerar jag att låta skarpt rosa och cerise vara accentfärgerna i trädgården, kanske med lite lila också… I många år har jag haft klarrött men det är jag lite trött på nu. Ett år prövade jag en varm färgskala med gult och orange, men den föll mig inte i smaken.

Jag har kikat runt lite på nätet efter fina sommarblommor, och hittat en hel del hos Wexthuset. (Det är kanske lite väl sent att plantera nu, men jag gör ett försök i alla fall. Och sen finns det ju alltid plantskolor som säljer fina blommor till en vettig peng.)

Uppdatering: Det lilla hörnet vid ytterdörren blev snöfritt först, så där har jag hunnit arrangera en liten sittgrupp med rosa accenter. Det blev rätt fint, tycker jag.
Idag (5 maj) har jag så skottat bort den sista snön på uteplatsen på baksidan, så om ett par dagar ska paviljongtaket på och möbeldynorna ut.
Jag har planterat lite fröer och har små plantor som ska ut så småningom. Det blir nog sommar i år också, även om det såg segt ut…

Jag har ju två fina, höga mörkröda urnor i metall som inte kommer att bli använda i år – om jag nu inte målar om dem. De kanske blir svarta…
Och trädgårdsstolarna i röd flätning som syns på altanen får nog stå kvar i friggeboden i år. Vi har trädgårdsmöbler så att vi klarar oss ändå.

Posted in Trädgård | Leave a comment

Trädgårdsplaner sommaren 2017

Nu har vi fått den trasiga paviljongstommen ihopsvetsad av en god vän, så nu ska taket på. Tyvärr säger han (som är expert på metall) att det är väldigt tunn plåt i fyrkantsrören, och att t.ex. skruvar och muttrar som borde vara rostfria inte är det… Han ger vår paviljong en sommar till att leva. Sedan får vi väl se om det är dags att bygga något mer permanent, ett skärmtak till exempel.
Men innan vi sätter på tygtaket ska jag stadga upp bakre tvärslån som vill hänga ner lite i mitten – det syns på bilden att den sviktar…

Vi har varit på MIO och kollat på sittgrupper, och valde en grupp som heter Orlando i grå konstrotting. Den var inte den allra snyggaste vi såg – jag hade gärna haft en som var lite rakare och striktare i modellen – men den var absolut mest bekväm att sitta i! Gruppen innehåller ett bord, en tresitssoffa och två fåtöljer inklusive dynor. (Tar man bort ryggdynorna är soffan faktiskt så bred att man kan sova i den…) Vi köpte även till en extra soffa så att fler kan sitta bekvämt. Möbeln levereras om ett par veckor, och till dess får hammocken stå kvar i paviljongen.

(Bild lånad från MIO:s webbsida.)

Hammocken ska vi naturligtvis ha kvar, och den ska få lite ÖKB så att den stoppar några år till. Ett nytt lager svart färg blir det i sommar, och dynorna blev omklädda redan förra sommaren.
Den ska stå på altanen mot den fönsterlösa långväggen istället, och en skärm eller spaljé på gångjärn ska skymma insynen från gatan så att man kan slappa ostörd. Kanske vi monterar på tygtaket på den också; det har vi inte använt när den stått i paviljongen.
Så här ser den ut nuförtiden:

Posted in Senaste nytt, Trädgård | Leave a comment

Sommaren 2016

Sommaren 2016 kom vi oss äntligen för med att måla spaljén på baksidan. Den har stått grundmålad sen den byggdes, men nu var det dags att ta itu med att måla alla plankor, stolpar och mellanrum… Jag och äldsta dottern ägnade några dagar åt det här arbetet. Vi arbetade från varsin sida samtidigt, för att den ena skulle se om den andra råkade ta för mycket färg så att det började rinna någonstans.
VET ni hur många meter brädor man måste måla om man har en 10 m lång spaljé med tio ribbor som ska målas på alla fyra sidorna, två varv?
Nähä, jag trodde väl det. Jag kan berätta att det är MÅNGA! Och sabla pilligt också…

Så här såg trävirket ut före målningen:

Här har spaljén fått slutstrykningen. Visst blev det skillnad?!

Och då var det dags att flytta ut mattor och möbler och få på paviljongtaket. Drömmen vore ju att kunna bygga en riktig uteplats här, med en tät vägg mot norr och ett permanent tak. Det skulle kräva bygglov och grannarnas medgivande eftersom stenytan är så nära tomtgränsen. Och sen kostar ju bygget en del också, så det är nog inte aktuellt nu i alla fall.

Tyvärr har paviljongstommen rostat sönder i bakkanten, så jag behöver hitta någon som kan hjälpa mig att svetsa ihop den. Ett stag i form av ett rör eller en stång under mitten av det bakre partiet måste nog också till för att göra alltihop stabilt igen.
Och nya mattor vore fint… och en skön, modern sittgrupp i rotting…

Posted in Senaste nytt, Trädgård | Leave a comment

Uppdatering 2017: Ny soffa

Den gamla beige skinnsoffan i vardagsrummet hade tjänat ut, så för ganska exakt två år sedan var det dags att kasta ut den. Dottern som flyttade till eget boende tog de bästa sektionerna och byggde sig en mindre soffa, och vi valde att köpa två separata soffor i tyg istället. Modellen heter More och kom från MIO.
Efter att de här bilderna togs har vi även skaffat en matta på golvet under bordet.
Bordet har jag ärvt efter mina föräldrar, och det tycker jag väldigt mycket om. Stort och stadigt och vackert.

Posted in Inredning | Leave a comment

Uppdateringar 2017: Syrum

Jag ”återupptäckte” min blogg häromdagen när jag letade efter lite trädgårdsbilder. Den börjar bli lite inaktuell, så jag tänkte att det kanske var dags för några uppdateringar.

Sedan jag skrev senast har båda barnen hunnit flytta hemifrån och ett par rum få nya användningsområden. Mitt arbetsrum har flyttat en trappa upp och jag har istället fått ett litet (LITET) syrum innanför tvättstugan. Jag har lyckats klämma in en symaskinsplats, ett litet tillskärningsbord och en hög hylla för tygförvaring trots att rummet bara är 6,1 kvm. Det öppna utrymmet i tyghyllan är min lilla fotostudio där jag bl. a. fotograferar loppisfynd för min loppisblogg:

Posted in Inredning | Leave a comment

Sommaren 2013

Under sommaren 2013 fick vi många nya saker på plats, bland annat den friggebod som varit planerad sedan vi flyttade in. Vi köpte en bod på strax under 10 kvm från Jabo. Både maken och jag fyllde jämnt, och vi önskade oss endast och enbart bidrag till friggeboden i present. Det innebär att de flesta av våra vänner och släktingar faktiskt är delägare i den!
Boden hade en mellanvägg som man kunde placera var man ville, och vi valde att sätta den 60 cm från bakväggen. På så sätt fick vi en grund redskapsbod för trädgårdsprylar med en enkel bräddörr från baksidan, och ett större förråd med riktig dörr från framsidan. Vi har målat boden i samma färger som stora huset, ljusgrå och vit. Här ligger fortfarande täckpappen kvar.

bod_ff

Stenrabatten mellan plattläggningen och infarten har funnits där sen förut, men nu löper spaljéerna från boden och fram till stenkanten. En god väns bror som har en liten byggfirma har utfört arbetet, både med att montera boden och att bygga spaljén. Jag tycker att avslutningen blev väldigt snygg, lite i ”sjömärkesstil”.

Så här ser det ut från infarten. Jag tycker att spaljén avskärmar alldeles lagom mycket utan att stänga av insynen helt. De höga röda krukorna fyllda med brudslöja mjukar upp intrycket.

Bild mot entrén från friggeboden.
Vad som står på den lilla altanen intill ytterdörren varierar nästan från vecka till vecka… Jag möblerar om i trädgården mycket oftare än inomhus!
Just de här stolarna finns inte kvar längre, tyvärr. Ovanligt snygga för att vara plast, men de hade en svag punkt i skarven mellan armstöd och rygg, så alla fyra vi hade har spruckit just där.

augusti

Uppe i hörnet innanför friggeboden står nu en liten grupp bänkar, tillverkade av en snickare i Öjebyn. Det är egentligen grillbänkar som säljs i ett set med fyra bänkar och en eldstad, men jag bad att få köpa enbart bänkarna och det var inget problem. Tre är svartmålade och används här i stan. En tog jag med till stugan, och den ska få bli vit.

Den gamla paviljongen som stormen tog…

paviljong2

På baksidan, i kvällssol, har vi monterat en ny paviljong istället för den som stormen tog förra sommaren. (Gamla ovanför, nya nederst.)
Vi har den här gången köpt en större som är 3 x 4 m. Egentligen har modellen bara raka stolpar i hörnen. men jag har återanvänt hörnspaljéerna från den ”förolyckade” paviljongen och monterat ihop dem med den nya. På så sätt fick vi spaljéer i hörnen, och paviljongen blev mycket mer stabil.
Betongkrukorna och plintarna står vid hörnen för att hålla nere hela paviljongen. Den är tjudrad med både kättingar och rep. Här ska det slingra månvinda så småningom så att det döljer arrangemanget.
Till vänster står de mobila grillbänkarna som jag byggde första sommaren. De fungerar mycket bra och kan ställas där man behöver vindskydd eller avskärmning mot insyn.

sommarregn

Här har slingerväxterna börjat ta sig. Under sommaren har vi ofta suttit och haft det mysigt i paviljongen. Taket har fungerat oerhört bra, hållit helt regntätt, så man har kunnat sitta här även om det har regnat lite lätt. (Tyvärr visade det sig i slutet av sommaren att takets plastbelagda tyg hade vittrat sönder helt – materialutmattning kallas det visst. När vi skulle ta av det från ställningen inför vintern var det så skört att det rämnade och sprack bara man tog i det. Det blev en reklamation… och utan prut fick vi ett nytt tak.)

Posted in Senaste nytt, Trädgård | 2 Comments