Trädgården tar form…

Nu är plattläggningen och gräsmattan på baksidan klar. En låg stödmur jämnar ut nivåskillnaden och följer husets ”etage”.
Jag har valt alldeles neutrala, grå plattor, 40×40 cm, och betongblock till stödmuren. Jag tycker att man ska följa de färger som finns naturligt runt omkring oss, och därför känns inte varken terrakotta eller kritvitt som några bra val. Dessutom ska vi ju ha blomlådor, växthus och fontän på plattpartiet, och då tror jag att det blir bäst om underlaget är helt neutralt.

plattor2
Många plattor behövs det… Jag har beställt fem såna här pallar…

padda
Den s.k. paddan är ett ypperligt hjälpmedel! Den packar grus och stenmjöl till nästan asfalthård konsistens. Jag får intrycket av att underarbetet är mycket välgjort, och jag tror att den här markanläggningen kommer att hålla i många, många år!

platthallare
Det här var ett finurligt verktyg, som man använder för att lyfta plattorna med. Jag frågade vad det kallades, och det var inte så svårt: plattlyft!

plattor4
Här är plattpartiet en bra bit på väg. (På altanen bakom ser ni alla våra trädgårdsgrejer som inte har någon plats ännu. Ett litet skjul eller förråd är av nöden! Den svarta skapelsen är grillvagnen under sitt regnskydd.)

tradgard2
Så här ser plattläggningen ut i färdigt skick. Jag har gått och sopat kors och tvärs för att få ner sättsanden i springorna och sedan duschat av överflödet.

tradgard4
Plattytan ur en annan vinkel. (Hinkarna innehåller överflödet av sättsanden, och eftersom det kan behöva fyllas på om det t.ex. regnar kraftigt så har jag sparat den så länge.)

tradgard5
Inifrån huset ser det ut så här. Jag ställde några krukor med blommor längst bort i hörnet bara för att testa, men de är ju på tok för små… Här måste man ha något som pratar med stora bokstäver!!

tradgard3
Gräsmattan ser i nuläget ganska dyster ut… inte mycket grönt här, inte! Men killen som krattade och sådde lovade att vi skulle kunna klippa den i september om vi vattnade varje solig dag.
Tur att jag har köpt en liten vattenspridare idag!

tradgard1
På sidan av huset är gräsmattan klar fram till den stora björken. Den står lite i vägen för muren jag hade planerat att ha där, rakt ut från altanen, men man får följa naturen istället för ritningen en sån här gång! Det blir gräs runt björken, och muren får börja jäms med husknuten istället.
Efter midsommar tar ”vi” itu med framsidan där det ska bli en nedsänkt japaninspirerad grusträdgård med stora stenar och höga gräs plus ytterligare en stor plattlagd yta. Runt kanten av tomten blir det sedan gräs, och i ena hörnet där det växer tallar som skuggar ska jag så småningom skapa ett woodland med funkia och ormbunkar.

This entry was posted in Trädgård. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.