Sommaren 2013

Under sommaren 2013 fick vi många nya saker på plats, bland annat den friggebod som varit planerad sedan vi flyttade in. Vi köpte en bod på strax under 10 kvm från Jabo. Både maken och jag fyllde jämnt, och vi önskade oss endast och enbart bidrag till friggeboden i present. Det innebär att de flesta av våra vänner och släktingar faktiskt är delägare i den!
Boden hade en mellanvägg som man kunde placera var man ville, och vi valde att sätta den 60 cm från bakväggen. På så sätt fick vi en grund redskapsbod för trädgårdsprylar med en enkel bräddörr från baksidan, och ett större förråd med riktig dörr från framsidan. Vi har målat boden i samma färger som stora huset, ljusgrå och vit. Här ligger fortfarande täckpappen kvar.

bod_ff

Stenrabatten mellan plattläggningen och infarten har funnits där sen förut, men nu löper spaljéerna från boden och fram till stenkanten. En god väns bror som har en liten byggfirma har utfört arbetet, både med att montera boden och att bygga spaljén. Jag tycker att avslutningen blev väldigt snygg, lite i ”sjömärkesstil”.

Så här ser det ut från infarten. Jag tycker att spaljén avskärmar alldeles lagom mycket utan att stänga av insynen helt. De höga röda krukorna fyllda med brudslöja mjukar upp intrycket.

Bild mot entrén från friggeboden.
Vad som står på den lilla altanen intill ytterdörren varierar nästan från vecka till vecka… Jag möblerar om i trädgården mycket oftare än inomhus!
Just de här stolarna finns inte kvar längre, tyvärr. Ovanligt snygga för att vara plast, men de hade en svag punkt i skarven mellan armstöd och rygg, så alla fyra vi hade har spruckit just där.

augusti

Uppe i hörnet innanför friggeboden står nu en liten grupp bänkar, tillverkade av en snickare i Öjebyn. Det är egentligen grillbänkar som säljs i ett set med fyra bänkar och en eldstad, men jag bad att få köpa enbart bänkarna och det var inget problem. Tre är svartmålade och används här i stan. En tog jag med till stugan, och den ska få bli vit.

Den gamla paviljongen som stormen tog…

paviljong2

På baksidan, i kvällssol, har vi monterat en ny paviljong istället för den som stormen tog förra sommaren. (Gamla ovanför, nya nederst.)
Vi har den här gången köpt en större som är 3 x 4 m. Egentligen har modellen bara raka stolpar i hörnen. men jag har återanvänt hörnspaljéerna från den ”förolyckade” paviljongen och monterat ihop dem med den nya. På så sätt fick vi spaljéer i hörnen, och paviljongen blev mycket mer stabil.
Betongkrukorna och plintarna står vid hörnen för att hålla nere hela paviljongen. Den är tjudrad med både kättingar och rep. Här ska det slingra månvinda så småningom så att det döljer arrangemanget.
Till vänster står de mobila grillbänkarna som jag byggde första sommaren. De fungerar mycket bra och kan ställas där man behöver vindskydd eller avskärmning mot insyn.

sommarregn

Här har slingerväxterna börjat ta sig. Under sommaren har vi ofta suttit och haft det mysigt i paviljongen. Taket har fungerat oerhört bra, hållit helt regntätt, så man har kunnat sitta här även om det har regnat lite lätt. (Tyvärr visade det sig i slutet av sommaren att takets plastbelagda tyg hade vittrat sönder helt – materialutmattning kallas det visst. När vi skulle ta av det från ställningen inför vintern var det så skört att det rämnade och sprack bara man tog i det. Det blev en reklamation… och utan prut fick vi ett nytt tak.)

This entry was posted in Senaste nytt, Trädgård. Bookmark the permalink.

2 Responses to Sommaren 2013

  1. Emma says:

    Hej! Hittade in på din blogg då jag googlade runt på fina trädgårdar. Verkligen superfint ni har det. Jag undrar vart ni köpt betongplattorna 40×40, är det ngt speciellt fabrikat på dem?

    Hälsn Emma

  2. Sara says:

    Hej! Så fantastiskt fint ni har det. Jättekul att se :) Vi ska börja uppdatera våran mera, kommer bli kul när golv och kakel kommer upp. följ oss gärna i fortsättningen också! Hälsningar oss på anemonstigen sju :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.