Växthuset är på plats…!

Så är då växthuset på plats!! Det var supersnabb service från hobbyvaxthus.se: paketen levererades på min gård på tredje arbetsdagen efter beställning!
För tre dagar sedan började jag och dottern att montera huset. Först sockeln i stål:
vaxthus1b

Meningen var att man skulle gräva ner ”spjuten” och gjuta fast dem i marken. När vi hade försökt ta oss ner med spaden vid det tredje fästet och insett att det var en stor sten nere i marken fick vi tänka om. Vi bestämde oss för att bygga en stadig träsockel istället.

 

vaxthus1a

ByggMax hade öppet trots att det var Kristi Himmelsfärdsdag, och där köpte vi tryckimpregnerade reglar av den kraftigaste dimensionen, 45×195 mm. Med mycken möda fraktade vi hem fyra stycken 3-meterslängder i bilen (nej, vi har inget släp).

 

vaxthus2

Lite bleck och en stålborr fick också följa med hem. Vi byggde en ram, grävde ur gräsmattan så att vi kunde få den på plats helt vågrätt. Sedan fäste vi stålsockeln ovanpå träramen med kraftiga bleck som vi skruvade och muttrade fast.

 

 

vaxthus3

Här är bygget en bit på väg. Vi stod på stenläggningen på framsidan för att få jobba på plan mark och lite grann i lä. Här har blåst riktiga stormvindar de senaste dagarna…

 

 

 

vaxthus4
När alla sidoväggar var klara lyfte vi – med hjälp av ett par extrahänder – huset på plats och förankrade det vid stålsockeln. Efter det var det dags att lägga taket. Det gick riktigt flinkt och lätt, så hela huset slutfördes på ett par-tre timmar.

Nu är det bara kantlister som ska tryckas på plats längs nedre delen av rutorna.

vaxthus6
På golvet har vi brett ut markduk och sedan strött ut täckbark. (Det kan mycket väl tänkas att vi kommer att lägga stenplattor istället så småningom, men för tillfället duger detta.)
Tomatplantorna fick flytta in direkt. De ska planteras om i stora 45-litersbaljor som jag köpte för 79 kr styck på Granngården.
Dessutom ska paprika, basilika, rosmarin och några sorters sallad planteras här, allting i lösa kärl så att det är lätt att flytta om.

 

 

 

 

vaxthus7

Längs andra väggen står plantorna vi köpte igår. Funkia för 39 kr styck fanns på Granngården, jordgubbar i olika storlekar och lite blomsterfägring har jag också hunnit köpa redan. (Svarta penseer blev det bland annat…)

 

 

vaxthus8
Så här ser växthuset ut sett från uteplatsen intill huset. Det blev fint insynsskydd mot grannen bakom, och lite lä bör det väl också ge.

Jag är jättenöjd – jag har längtat så efter ett växthus sedan vi flyttade från vårt gamla hus sommaren 2009!

This entry was posted in Trädgård. Bookmark the permalink.

3 Responses to Växthuset är på plats…!

 1. Ingvor says:

  Vad fint med växthus! Tänk allt gott man kan odla som inte skulle funka annars. Lycka till!

 2. Magnus says:

  Hej,
  Detta ser ut som en variant jag skulle kunna ge mig på.
  En fråga bara:
  Själva träsockeln, är den fäst i marken på något sätt ?
  En fråga till förresten:
  En del säger att det är tabu att använda tryckimpregnerat i växthus …. något att ta hänsyn till ?
  Hälsn. Magnus

 3. Hej!
  Nej, sockeln är inte fäst i marken på något sätt. Den är däremot tung utav rackarn, och nu har vi fäst reglar i den och lagt trallgolv också. så nu kan inte ens stormvindar rubba den.
  Vi har kört tryckat virke både i sockel och golv, men vi odlar ju bara i urnor och kärl.
  /Gunilla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.