Biblioteket

Att få en plats där vi kunde samla alla husets böcker var viktigt för oss när vi byggde nytt. Därför kollade vi bara på husmodeller som hade ett extra vardagsrum, oftast kallat ”allrum” på ritningarna. I många fall ligger allrummet på övervåningen och är säkert tänkt som barnens utrymme för lek och TV-tittande. (Det finns faktiskt också hus som har speciella bibliotek inritade, men de rummen brukar nästan alltid vara för små…)
När vi hade valt husmodellen Intro föll alla pusselbitar på plats. Här fanns ett allrum på nedre botten, det låg så till att maken kunde få sitt arbetsrum i anslutning till biblioteket, och det hade en lååång vägg utan fönster, den som vetter mot garaget.

bibblan

Vi flyttade in vänstra väggen lite och krympte på så sätt sovrummen någon kvadrat men fick större yta i biblioteket istället. Vi bytte ut tre bredare fönster mot två höga och smala, och placeringen för dem anpassade vi precis efter bokyllornas djup. Vi mätte och måttade och räknade hyllmeter, och genom att bygga hyllor högt uppåt väggarna så fick vi in alla våra böcker som tidigare stått spridda i hela huset.

rokbord

Med sköna läsfåtöljer och en praktisk (och snygg) bäddsoffa blev det precis så fint och trivsamt som vi tänkt oss. (De prickiga filtarna på fåtöljerna ligger där för att skydda dem eftersom katterna älskar att sova här!) Min morfars gamla rökbord i mahogny och koppar hämtades hem från sommarstugan och placerades här i väntan på att vi skulle hitta ett nytt, nätt bord – men det kändes som om det alltid hade stått här, och nu kommer vi aldrig att ta bort det igen.
När vi var på Irland köpte vi ett par vackra ljusstakar, och de blev alldeles utmärkta på det här bordet – de pratade verkligen samma språk…
Just nu har jag kupéljus i dem, men de funkar också utmärkt med värmeljus.

irland

This entry was posted in Inredning. Bookmark the permalink.

2 Responses to Biblioteket

  1. Linda says:

    Ojojoj, vad böcker ni har. Ni har lyckats få ett ”mysigt” bibliotek – hur många sådana finns det ;-) Bra jobbat! De där fåtöljerna ser goa ut också…

  2. Ann-Therese says:

    Helt underbart fint. Härlig känsla. Vill gärna sitta där med filt och en stor kopp te och läsa. Eller prata. Lyckat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.