Trädgårdsarbetet är igång!

Nu börjar det hända saker i trädgården. Under vintern har vi bara bott i huset – och försökt hålla all snön borta från entrédörr och glaspartier. Det har varit ett rekordår vad gäller snömängder, som ni bl.a. såg i förra inlägget… Skorstenen är söndertryckt, och mängder av betongpannor har gått sönder längs takkanten på norrsidan…
Men nu är det sommar och vi kan äntligen börja med trädgården.

Den firma som lade asfalten i höstas hade lovat att komma och fortsätta med resten av markarbetena nu i vår, men när jag kontaktade dem visade det sig att de ville dra sig ur… Jag lade ut en liten efterfrågan på Facebook, och innan det var kväll hade jag tips om en annan tänkbar firma. Efter kontakt visade det sig att de var intresserade av att göra jobbet. Jag tror att det blev ett byte till det bättre!
Nu har de fyllt upp och slätat ut marken på baksidan, grävt ur för plattsättningen utanför köket och skaffat hem bärlager och annat material. (Klicka på bilderna för större format!)

baksida

Här blir en plattsatt yta på ca 30 kvm. På den ska det så småningom stå ett litet växthus och rejäla planteringslådor för köksväxter och kryddor. Ingenting ska planteras i marken eller rabatter… lättskött ska det vara! Kathrina på Bryggmans hade även föreslagit en liten vattenspegel här, en fontän i modern form, och det tror jag att jag ska ta fasta på.
Häggen som syns i övre kanten ska få vara kvar tills vidare. Vi ska glesa ut den och kapa alltför vilda skott. Håller den inte måttet byter jag nog ut den mot ett äppelträd.

I lördags var dottern och jag på byggvaruhuset för att kolla på markplattor. Vi hann precis slå en snabbkoll på dem innan det började störtregna, och idag har jag beställt ett redigt lass!
Under veckan blir nog baksidan och kökssidan klara – ”brukssidan” av huset.

sidan

Så här ser det ut till höger om huset för tillfället… Här blir det bara en slänt med vanligt gräs. Vi hade ju tänkt sätta betongstöd här, men de var så vansinnigt dyra att det får vara! Det får vi ta i framtiden om det visar sig att detta blir för opraktiskt.

Sedan ska vi fundera vidare på framsidan – ”vackersidan”. För tillfället är det inte så vackert:

framsida

Här blir ett grusparti på ca 18 kvm närmast altanen och ganska precis i samma nivå som trädäcket, en liten trädgårdsdel med japansk inspiration. Den kommer att omges av låga betongstödmurar eftersom nivån på marken runt omkring måste vara högre.
Till vänster om gruspartiet blir det en ganska stor plattlagd yta för en framtida friggebod, cykelställ och soptunnor m.m. Här ska jag ha blomlådor svetsade i kraftig plåt, precis samma storlek som markplattorna. På så sätt kan man plocka upp en platta där man vill för tillfället och ställa ner en blomlåda istället.
Några gropar för träd ska grävaren också få förbereda.
Ritningen jag fick gjord på Bryggmans trädgård stämmer inte helt eftersom markförhållanden var lite annorlunda än vi förutsatte innan huset byggdes, men på det stora hela kan jag följa den.

Så här ser den ut i nuläget – klicka för större format!

plan

This entry was posted in Senaste nytt, Trädgård. Bookmark the permalink.

One Response to Trädgårdsarbetet är igång!

  1. Hej Gunilla!
    Nu har jag läst massor här i din fina blogg och följt ödets turer kring huset! Takdropp och kallvatten m.m Oj, oj… Mysstunder vid jul och trädgårstankar:-) Vad ni är duktiga på att tänka ut nästa steg hela tiden:-) Härligt! Tack för att du delar med dig:-) Kram! / Karin / Löken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.