Sådärja, då var dom på plats…

Dagen har gått åt till att montera, placera och fylla de nya pallkragarna.

1Här ligger paketen med kragarna plus några av alla jordsäckarna som jag ska fylla dem med så småningom…
Gödsel och täckbark har jag också köpt – det kom en rabattkupong i posten som jag genast utnyttjade!
Kragarna kostade 1800 kr totalt, inklusive frakt/hemkörning, och jag räknar med att köpa jord, gödsel och täckbark för ca 800 kronor. Jag får då strax under 5 kvadratmeter odlingsbar yta – precis lagom!

2

Här har jag packat upp alla delarna och lagt ut dem på gräsmattan för att försöka lista ut hur de lämpligen ska placeras.
Varje ”rabatt” ska ju ha så mycket sol som möjligt, och helst ska ingen skymma någon annan. Jag började med att ha två stora kragar längst till höger.

 

3 Efter en del funderande så bytte jag plats med dem, så att de största kom i bakre raden och de smalare längst fram, närmast vårt hus. Det var också bättre att vända dem ”längs med” så att solen kunde nå dem bättre. När jag placerade dem 50 cm från varandra skuggades inte heller kragen bakom.
Jag har i alla fall bestämt att jag ska måla dem ett varv med ”riktig” utomhusfärg också. De är ju bara laserade nu, och jag tycker att de ser för grå ut.

4

Jag har brett ut markduken under alla lådorna, och runt kanterna har jag vikt upp duken och häftat fast den. (Här är det dottern som hjälper till.) På så sätt kan ingen jord krypa ut under kragarna. Jag ska även skruva fast en trallbräda längs alla fyra sidorna på min lilla köksträdgård, en smal bräda som skymmer plasten och håller täckbarken på plats. Den kommer jag också att måla svart.

5Här är alla lådorna på plats och jorden är ihälld. Den räckte inte riktigt, som ni ser… Jag har räknat ut att jag måste köpa ytterligare ca 7-8 säckar jord för att fylla alla kragarna tillräckligt högt upp.
Mellan lådorna är gångarna täckta med barkflis.
I ”tvåvåningslådorna” tänker jag sätta morötter och några potatisar, eftersom de behöver lite ”djup”.
I de lägre lådorna blir det bland annat sallad, många olika kryddörter, några rader rädisor och ett tiotal jordgubbsplantor. Om jag får plats med några åkersbärsplantor också så är jag nöjd.

6Vi kör förbi en ICA-butik i en grannby i morgon i ett annat ärende, och då ska jag kolla om de har billig jord – de hade det förra våren, och jag hoppas kunna få tag i jord hos dem. Där finns också fröer.
Såband är suveräna – fröna är ”inkapslade” i ett papperssnöre på exakt rätt planteringsavstånd. Bara att göra en liten fåra, lägga ner snöret, vattna – och vänta!

7

Än så länge har jag bara mina fyra kryddplantor att plantera ner… Jag tänkte böja till elrör och sticka ner i en båge över odlingskragen. Sen kan jag lägga plast eller fiberduk över om det blir kallare. Då borde de klara sig tills risken för frost är över!
(Är det någon som vet hur man böjer elrör? Ska man värma dem?)

Precis när jag var klar för dagen kom grannfrun med erbjudandet att jag kunde få gräva upp en liten bit av hennes rabarberplanta också, och det tackade jag genast ja till… Tack, Stina!

This entry was posted in Trädgård. Bookmark the permalink.

2 Responses to Sådärja, då var dom på plats…

  1. Ser jättebra ut det där! Vi byggde och målade egna lådor. Nu är frågan, när kan man börja? Vill ju gärna börja nu men rädd för att glömma täcka om det krävs.

  2. Gunilla says:

    Vi har satt kryddväxtplantorna och en del fröer (morot, rädisa, slingerkrasse) och lagt fiberduk över. Regn tränger ner igenom duken, men det sägs att den ska kunna skydda mot frost. Vi håller tummarna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.