Hur ska man tänka?

Tidningen Norra Västerbotten har gjort ett reportage om uterummen i vår trädgård. Det kommer i tidningen framåt våren, i en trädgårdsbilaga när snön börjar smälta bort igen…
I samband med det ställde reportern frågan om vad man ska tänka på när man anlägger en ny trädgård med tillhörande uterum. Jag satte mig ner och sammanfattade hur jag har resonerat, och ungefär så här har mina tankegångar varit:
– När man planerar ska man tänka sig trädgården som en serie rum: Tänk golv (markbeläggning, altan eller gräs), väggar (staket, spaljéer, plank, häckar eller byggnader) och tak (trädens kronor, solsegel, altantak, parasoller, markiser)… Inred som om det var inomhus, med en funktion för varje ”rum”.
Det är kul om trädgården är lite spännande, så att man inte ser allting på en gång utan man t. ex. kan få gå runt ett hörn eller genom en grind för att se nästa trädgårdsrum.
Kom också ihåg att det behövs ”rum” för sånt som inte är så vackert: cyklar, soptunnor, trädgårdsredskap, snöspadar och gräsklippare.

– Det ska vara lättskött! Sten och trä som man sopar eller spolar av. (Ta till i överkant när du planerar den fasta ytans storlek, för man fyller den alltid!) Så lite gräs som möjligt att klippa. Inga blomplanteringar i marken utan bara i odlingskärl där man kan byta jorden (åtminstone översta lagret) varje år. Buskar och träd som markplanteringar istället. Grönsaksland i pallkragar eller andra lådor. Kan byggas på höjden för den som har svårt att böja sig ner.

– Har man växthus eller grönsaksland (eller bara några krukor med örter eller tomater) ska de vara nära köket. Man ska snabbt kunna kila ut och klippa några blad medan grytan står på spisen.

– Har man en stor tomt med ett stort hus, så måste man tänka på att balansera storleken på krukor och möbler. Smått och pyttigt pynt kommer inte till sin rätt alls. Rejäla krukor kan man göra av t.ex. tvättunnor, murarbaljor, trätunnor eller tomma oljefat.

– Bygger man en altan ska den vara på samma nivå som golvet inomhus så att det känns som om uterummet bara är en förlängning av huset. Det är bättre med ett eller ett par steg ner från altanen till marken istället. Ta till ordentligt här också! Det är bara irriterande att få tränga sig fram eller nästan trilla över kanten…

– Tänk på väderstrecket när du planerar in uterummen.
Öster är morgonsol, alltså hamnar frukosthörnan där, och då behöver man oftast bara platser vid ett matbord så att det räcker för familjen.
Söder är varmaste platsen, och där ska naturligtvis solstolarna stå. Här är också bästa platsen för en riktig pool eller en liten plaskpool för barnen.
Sydväst betyder kvällssol, så där tillbringar man antagligen mest tid. Man umgås med vänner på kvällen, vill grilla och äta och dricka, och det ska vara plats för många. Satsa mest pengar och omsorg här! Både en bekväm sittgrupp med dynor och kuddar och ett praktiskt matbord är bra att ha om man har plats.

Vindriktningen. Från norr blåser det oftast kalla vindar, så där är det skönt att skärma av med ett vindskydd eller en spaljé. Över huvud taget gör väggarna kring uteplatsen nästan mest för trivseln. Att sitta helt oskyddad för vind och insyn är ingen höjdare i sammanhanget.

– Bygg eller köp gärna ”mobila enheter” som också fungerar som vindskydd. Skärmar, bambuspaljéer eller något i stil med mina påbyggda avlastningsbord är bra att kunna dra fram och ställa i vägen om det behövs. (Jag grunnar också på en lösning där jag förser rejäla, avlånga, flyttbara planteringslådor med samma typ av spaljé.)

– Ett solsegel eller stort parasoll skyddar mot de hetaste solstrålarna och lätt regn. En terrassmarkis kan både vara ett extra tak och ge skugga inomhus.

– Kvällarna i norr kan vara kalla, alltså behövs tillskottsvärme. Infravärmare ovanför sittplatserna, och gärna en stående värmare riktad mot fötterna under bordet. Filtar att svepa in sig i (vi har en hel hockeytrunk full med fleeceplädar som vi bara lyfter fram). Kanske en eldkorg, en sandfylld cementring eller en (fristående) murad eldstad för öppen eld… Fina modeller kan byggas av t.ex. lecablock.

Myset skapar man sedan med massor av dynor, kuddar, plädar, krukor, blommor och framför allt: ljus och lyktor i massor! Häng lyktor i spaljéerna eller i trädens grenar. Ställ smålyktor på tavellister av metall (finns bl.a. på IKEA) som man fäster på plank, spaljéer eller väggar. Ställ stora lyktor på golvet/marken. Ljuslyktor på borden, naturligtvis. Är det myggigt använder man myggljus. Mjukt sken där man sitter, vitare sken vid gångar och trappor så att man inte snubblar.

– Om man väljer att ha en genomgående stil och färgskala på möbler, krukor och växter så kan man flytta runt prylarna hur man vill i sin trädgård. Allting passar ihop ändå.

Porlande vatten har stor mysfaktor! Ställ en balja, tunna, blomkruka eller något annat kärl vid uteplatsen, om du inte rentav vill bygga en damm. Små pumpar som cirkulerar vattnet och skapar en liten fontän får man för ett par hundringar. Flytljus i vattnet är fint, och kanske någon flytväxt.

This entry was posted in Trädgård. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.