Felmätning – ska vi behöva flytta en vägg?!

Strax efter lunch idag ringde vår byggledare. Han var på bygget och hade börjat undra över en sak vid köksmonteringen.
Vi har ju ritat in ett parti väggskåp + vitrinskåp på högra väggen i köket. Tanken var att de skulle vara indragna ca 3 cm (som på HTH:s perspektivbild nedan, klicka för större bild!) så att bänkskivan skulle gå precis kant i kant med väggen. Nu har den som ritat själva konstruktionsritningen gjort fel, så skåpen sticker ut ca 3 cm istället för att vara indragna. Utanpå det kommer sedan luckan, och sedan bygger bänkskivan ut ytterligare, så sammanlagt blir det minst 6 cm som sticker ut. Det är ju en gigantisk apparat att börja flytta en hel vägg, som är alternativet för att få det rätt… Golven är till exempel lagda redan. Troligen (förhoppningsvis) ser det inte konstigt ut om man inte vet hur det egentligen skulle vara. Men lite besviken är jag över att inte få det exakt som jag vill… :(
Så här skulle det alltså se ut:koket indrag

Men så här har det tyvärr blivit (klicka för större bilder):
vaggskapvaggskap2

De har ju också monterat en sockel under dessa skåp, och det ska det inte vara. De ska vara vägghängda med fritt utrymme under för att få en luftig känsla. Till råga på allt är det fel sockel som har levererats till hela köket…! Till den släta vita lucka vi har beställt ska det enligt Myresjöhus egen broschyr Stilval vara rostfri sockel, men de har levererat en vit. Det kommer de att ändra på, men leveranstiden för nya delar från HTH-kök är 5-6 veckor så det kan bli en liten fördröjning. Tur att jag såg det såpass tidigt i alla fall…

Vi har tidigare diskuterat om vi skulle låta bygga en vägg för att skymma sidan av kyl/frysen, längst till vänster på perspektivbilden. Jag vill ju inte att man ska kunna titta in bakom skåpet och se rör och ledningar när man ser det från sidan, men byggledaren tror att skåpets sidoväggar sluter precis tätt mot bakväggen. I så fall är det inget problem. Vi får väl se när skåpet är på plats.

Han visade också att det i trapphuset ska monteras två breda ekbrädor horisontellt över ”skarven” mellan våningsplanen. Träet i mellanbjälklaget kan röra sig lite, och kanske krympa, och då kan väven på väggen vecka sig. Jag vill inte alls ha ett par bruna brädor som delar av den härliga höjden och hejdar ljuset! De har inte synts på några bilder eller ritningar tidigare. Vi beslöt därför i samråd att inte montera dit brädorna nu, utan vänta ett tag (kanske så länge som ett år) och se vad som händer. Om det visar sig att de trots allt behövs kommer Myresjöhus att montera dit dem i efterhand, och i så fall måla dem vita så att de blir så lite synliga som möjligt.

Jag fick också höra en mycket tråkig nyhet: den unge, sympatiske chefen för byggföretaget (de som bygger allt på plats i huset) har råkat ut för en allvarlig brännskadeolycka för tre dagar sedan och ligger på regionssjukhuset, säkert för ett bra tag framöver. Jag känner verkligen med honom: att bränna sig bara lite, lite när man lagar mat gör ju så ONT, och att föreställa sig hur det måste kännas att ha bränt bort stora delar av huden är nästan omöjligt. Det måste vara vidrigt! Hoppas verkligen att det läker som det ska och att han inte får framtida men av skadorna… (De har tagit in vikarier, så bygget går i vanlig takt, men det känns faktiskt mindre viktigt…)

Uppdatering: Just nu är jag faktiskt inne på att låta dem flytta väggen! Den huvudsakliga meningen med att bygga det här huset är ju att det ska bli PRECIS SOM VI VILL, och att flytta in och inte vara helt nöjd är inte kul. Som maken så riktigt påpekar så betalar vi ju flera miljoner för det här… Jag ska ta det med byggledaren imorgon!

This entry was posted in Inredning, Köksplanering. Bookmark the permalink.

6 Responses to Felmätning – ska vi behöva flytta en vägg?!

 1. Henny says:

  Oj, vad mycket att hålla reda på och kolla själv. Men jag tror nog det blir bra i slutändan – du är bra på att organisera och styra upp saker och ting.
  Läste om olyckan i tidningen, håller med dig att det måste vara helvetiskt att bränna sig så. Själv brände jag mig på ugnen igår, ett femtioöringsstort märke, och tyckte väldigt synd om mig :-(

 2. Linda says:

  Oj, vad det händer mycket nu… och vad fint det blir… Trist bara att det blev fel med väggen, men det blir säkert bra till sist.

 3. Gunilla says:

  Hej! Jo, det är mycket att hålla reda på, och mycket man inte kan förutse. (Nu såg vi t.ex. att de hade satt jättefula, klumpiga ventiler i väggarna i sovrummen. Dem har vi inte vetat om, så det kom som en överraskning.) Eftersom meningen är att detta hus ska vara perfekt och det inte ska vara med missnöje på något sätt som vi flyttar in så är jag just nu inne på att låta dem flytta väggen!

 4. Jag hade blivit mer än lite besviken, troligen vansinnigt arg. För sån är jag:-)

  Men du…kan inte en duktig snickare kapa inredningen i bakkant de där tre centimeterna? Jag hade en gång en badrumsinredning som var köksskåp, och de blev 55 djupa istället för 60. Blev jättebra.

 5. Gunilla says:

  Jo, vi har funderat på det där med att kapa skåpen, men då blir de så grunda. Det handlar ju inte bara om 3 cm, för det gäller själva skåpstommen, men sedan kommer luckor och bänkskiva till, så det handlar om sammanlagt minst 6 cm om allt ska komma kant i kant med väggen. Då ryms t.ex. inte tallrikar i skåpen längre… Nä, som jag skriver i uppdateringen så är jag just nu inne på väggflytt… Men jag ska diskutera med byggledaren imorgon så får vi se.

 6. Eva Norberg says:

  Det är rätt Gunilla, ge er inte. Betalar man så pass mycket för ett nytt hus så ska man få det man har blivit lovad… Jag förstår att det inte känns särskilt kul, men problemet måste ju ändå vara hustillverkarens.
  Stå på er!
  Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.