Förbesiktning gjord, trädäck på gång

Nu börjar det verkligen närma sig…! Om 11 dagar ska huset vara klart för inflyttning.
I fredags var jag med på förbesiktningen. Jag hade gått en runda och kollat i huset på torsdagen. Jag skulle nämligen träffa representanten från larmfirman, och han hade missat tiden och var sen. Då passade jag på att gå runt i huset och granska alla smådetaljer och anteckna det jag såg.

Under besiktningen var alla entreprenörer med, och alla hantverkares jobb granskades minutiöst. Det var en del små anmärkningar på målningsarbetena, bl.a. var takfärgen i badrummet inte riktigt bra. Där kommer man att byta till en annan typ av färg. Sedan har ju av naturliga skäl väggarna fått sig en törn här och en fläck där under byggtiden, men det kommer att bättras.
Vattenavrinningen i duscharna var inte bra. I nedre badrummet rann det ut strida strömmar med vatten under duschkabinens golvlist, och i övre badrummet gav sig vattnet iväg långt ut på golvet. Där ska det enligt ritningen bara behövas ett duschdraperi, men jag undrar om det kommer att förslå… Här måste vi nog sätta upp en avskärmning, typ en glasvägg, för att hålla vattnet kvar på plats. Lutningen mot golvbrunnen är gjord exakt enligt bestämmelserna, men nog hade det varit bättre med lite mer fall.
Elinstallationerna var helt OK överallt, och nu har vi beställt uppsättning av alla utelampor som extra tillval. Vintern är lång och mörk här i Norrbotten.

När vi kom upp på övervåningen upptäckte vi när vi började granska fönstren mellan våningsplanen att de satt upp och ner! I de två mindre rutorna är det härdat säkerhetsglas, och de ska alltså sitta nederst. I den större rutan upptill är det bara vanligt glas. Ikväll när jag for till huset med några hyllplan hade snickarna redan vänt på rutorna. Så här ska det alltså se ut:

fonstren

Utanför huset är altanbygget i full gång. Det blir ett trädäck som totalt blir 82 kvm. Det går från bakdörren, in under tak på uteplatsen vid köket, längs hela gaveln och sedan ända fram till ytterdörren. I helgen hade killarna gjort en stor del av regelverket, och idag lade de trallvirke. Så här ser det ut just nu utanför bakdörren:

altan1

Och längs den fina, soliga söderväggen börjar också golvet växa fram:

altan2

Tänk att det fortfarande är så fint ljus, trots att klockan är över sju på kvällen och vi har passerat mitten av augusti. Här kommer vi att sitta många långa sköna sommardagar och -kvällar! Däcket blir tre meter brett här, för att man ska få plats med matbord och grillvagn utan problem.

Och så var det då den ”berömda” köksväggen! Den är nu flyttad till sin rätta plats 7 cm längre inåt, och det är jag så glad för! Nu blev det precis så bra som jag hade föreställt mig. Här får vi mycket förvaring, och ändå känns det inte kompakt eftersom man har mellanrummet med bänkskivan i mitten – lite som ett gammaldags skänkskåp men i modern tappning:

vitriner

En sak är jag inte så nöjd med, och det är de fula gångjärnen och ”dörrstopparna” i vitrinskåpen. Eftersom det är klarglas i rutorna syns de så bra, och de är inte vackra… Här hade jag tänkt ställa fram vackra glas eller andra dekorativa föremål, men jag är inte säker på att det blir fint. Jag funderar faktiskt på att sätta frostad glasplast över rutorna:

spottar
I det gamla huset packar och packar och packar och packar vi… Någon låda eller något skåp varje dag, så blir det väl färdigt vad det lider.
Vi har även gjort en IKEA-beställning, och en möbelbeställning på Mio, och de har lovat att allt ska komma i tid. Vi håller tummarna för att det blir så! Utan bokhyllor är det till exempel ganska svårt att inreda ett bibliotek…

Åh, vad jag längtar!!

This entry was posted in Köksplanering, Trädgård. Bookmark the permalink.

4 Responses to Förbesiktning gjord, trädäck på gång

 1. Paulina says:

  Ohhhh vad roligt att ni snart flyttar in, jag är så avis. Tänkk vad skönt när ni väl sover i huset första natten. Hoppas att tiden går fort och lycka till med flytten.

  Huset ser jättefint ut!
  /Paulina

 2. Maria says:

  Vad kulk att ni har haft kontrollbesiktningen! Och tack för tipsen att vara noga. Det är tur vi har barnen uppe hos mormor i Kalix så att vi kan koncentrera oss lite bättre. Vi har ju besiktning i eftermiddag.

  Det ska verkligen bli intressant att se hur det ser ut utan all skyddspapp på golvet, än så länge har vi inte sett parketten eller klinkern.

  Vad långt ni hunnit med altanen! Vi är i ungefär samma läge som er i övrigt. Har tagit in några offerter från markarbetare, har bestämt oss för en som får börja jobba så fort byggbaracken och containern är borta från tomten. Ska också försöka hinna med IKEA en sväng efter besiktningen i eftermiddag och köpa på oss en del som behövs.

  Vi försöker blogga och sätta ut bilder så fort som möjligt efter besikningen!

  Mvh,
  //Maria

 3. Carola says:

  ÅÅååh, vad fint ert hus blir !
  Välkommen till kvarteret.

 4. Eva själv says:

  Jag kan liksom känna ”pirret”… jag minns hur det var… lyckan att få flytta in i ett nytt, fint och alldeles eget hus! Åååh vad kul (om än mycket jobb)… Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.