Kaminproblemet har fått sin förklaring…

kaminJag har ju skrivit tidigare om att vi haft problem med att elda i vår fina kamin. Elden har tagit sig dåligt, det har rykt in och inte gått att stänga kaminluckan utan att elden har dött ut. Jag skrev till byggledaren och frågade, och han rådde mig att kolla om vi hade byggt för luftintaget i grunden när vi byggde altanen. Sotaren hade ju testat kaminen, skrev han, och den hade funkat som den skulle…

Jag har själv haft misstankar om att det kunde vara något sådant som var orsaken. Jag gick alltså ut och skruvade loss ett par trallbrädor närmast väggen, och mycket riktigt, där fanns friskluftsintaget – förbyggt med en altanregel MEN även med ett vitt plastlock över…! (Inte konstigt att killarna som byggde altanen inte hade förstått att det skulle lämnas öppet!)

Nytt mail till byggledaren. Han var mycket förbryllad över plastlocket och hur sotaren hade kunnat få drag i spisen, men konstaterade snabbt att det var byggfirman som gjort fel. De hade glömt att ta bort locket och montera det galler som ska sitta där.

Det går att ganska enkelt kapa bort och såga ur altanreglarna så att hela hålet kommer fram. Jag ska bara kolla om det är byggfirman eller ”mina” altanbyggare som ska göra det. En av altanbyggarna som kom för att titta tog sin kniv och skar ett hål i plastlocket på ca 3×4 cm, och när jag sedan proveldade var det en helt annan sak! Nu tog sig elden direkt, det var inget kallras ner genom skorstenen och det gick utmärkt att stänga luckan. Det brann läääänge, rök inte in och kaminen gav skön värme. Så ska det vara!

This entry was posted in Senaste nytt. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kaminproblemet har fått sin förklaring…

  1. Katarina Karlsson says:

    Å gud vad han skrattade min sambo när jag läste ditt inlägg. Ja det är mycket att tänka på när man bygger hus :)

  2. Cicci says:

    Hej!
    Vi ska bygga ”min version” av Introhuset nu till våren och jag googlar för fullt för att få inspiration… Har stött på lite problem med just kaminen, arkitekten vill inte ha kaminen där jag vill ha den, menar på att den inte går att ha där, regler… Men jag hade för mig att ni placerat er just på samma ställe som jag har gjort, och det hade ni ju.. Hur lång är er skorsten mtp att reglerna säger att den måste gå minst upp till nock??? Kan inte se den på nga av era bilder…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.