Rester av potatis

Ofta råkar man koka för mycket potatis, men för att den inte ska förfaras så kommer här några förslag – utöver det alldeles självklara att tärna och steka den till nästa måltid.

potatis

Många använder kokt potatis som ingrediens i brödbak – potatislimpa är ju en klassiker –  och här har jag till och med hittat ett repet på en söt tårta:

Riven eller pressad potatis kan användas för att dryga ut och binda ihop andra råvaror i många rätter:

  • Pannbiffar, blanda pressad eller mosad potatis i färsen
  • Köttbullssmet – potatisen drygar ut och gör att bullarna håller formen bra
  • Köttfärslimpa med potatis och rotfrukter i smeten blir extra saftig och nyttig!
  • Kroppkakor görs av kokt potatis och mjöl.
  • Linsbiffar med t.ex. rödlök där potatisen fungerar som bindemedel.
  • Grönsaksbiffar, riv potatisen och blanda i smeten.

Gratänger och lådor:

  • Laxpudding med skirat smör
  • Köttfärsgratäng: Varva skivad kall potatis med brynt köttfärs, häll över crème fraiche (gärna smaksatt), strö över lite ost och gratinera i ugn.
  • Varva skivad kokt potatis med tonfisk på burk. Häll över hollandaisesås med klippt dill. Tillaga i ugn.
  • Pressa potatisen, blanda den med ägg och lägg ovanpå någon sorts gratäng.
  • Moussaka

Pytter och omeletter:

  • Bondomelett: bryn lite lök och andra rester (skinka, korv, bacon), även grönsaker går bra. Tärna potatisen och stek med. Häll omelettsmet över fyllningen och stek tills omeletten stelnat.
  • Gubbröra
  • Pytt i panna

”Återupplivade” som tillbehör till kött/fisk:

  • Potatisgratäng
  • Potatisklyftor.  Pensla med olja, salta  och dra några varv med svartpepparkvarnen. Tillaga i ugn tills de är genomvarma.
  • Kroketter – pressa eller mosa potatisen, rulla till små bollar och fritera.
  • Potatisbakelser: Använd färdig smördeg, pressa potatisen och sprid ut på degen, rulla som när man gör bullar och skär i tjocka skivor. Lägg dem i muffinsplåt och grädda
  • Gnocchi
  • Krossad potatis i ugn. Värm potatisen i mikron innan så att den är varm. Tryck ihop och krossa potatisen med hjälp av en stekspade eller potatisstöt, bara så att den går sönder, den ska inte bli mos. Ha gärna skalet kvar! Lägg på en klick smör eller vpensla med olivolja, salta och peppra, strö ev. över lite riven ost, rosmarin eller lite finhackad chili. Gratinera i ugnen. Gott tillbehör till kött eller fisk.
  • Örtpotatis i ugn
  • Stuvad potatis passar till varmrökt lax, korv, köttbullar och isterband

Och naturligtvis kan man äta potatisen kall som pålägg, helst på knäckebröd, och med goda tillbehör:

  • Lägg i äggskärare och ha på knäckemackan.
  • Stek strömming och lägg på den ovanpå potatisen på mackan. Strö lite hackad rödlök över.
  • Pålägg ihop med kaviar. 😊😊😊
  • Skivad på danskt rågbröd med majonnäs alternativt fil och gräslök.
  • Skivar och varvar med tunna lökringar på knäckebröd… och lite örtsalt på 😍

Potatissallad:

  • Potatissallad ! Med rödlök, fetaost, broccoli och lite vitlök.
  • Potatissallad med rödlök, örter(persilja passar perfekt om man gillar det) citronsaft, olivolja och svartpeppar
  • skiva och blanda med rödlök, olja, vinäger och kapris +salt&peppar alternativt någon lämplig salladskrydda…
  • Potatissallad. Både den krämiga och den med bara massa god grönsaker.

Soppor

  • Potatis- och purjolökssoppa
  • Grönsakssoppa

Blandas med smet och gräddas i stekpanna eller ugnsform:

  • Potatisbullar
  • Potatispannkaka
  • Potatisplättar
  • Raggmunk