Ugnsstekt fisk med citron och jordnötter

Den här metoden att tillaga fisk är superenkel, och gott blir det också! Jag hade en röding, men det blir gott med andra fiskar också. (Farinsockret på citronen gör att den karamelliseras i ugnen och blir fantastisk som tillbehör.)

Ingredienser, 2 portioner (kan dubblas om man har en större fisk)
1 hel men urtagen fisk, ca ½ kg
1 citron
1 dm purjo
1 dl jordnötter
Några dillkvistar
½ msk farinsocker
salt och vitpeppar

Sås:
1 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 msk citronsaft
1 msk hackad dill, gärna djupfryst
1½ msk hummerfond ur flaska (fiskbuljong funkar också)
2 msk Caviarmix eller annan röd rom
2 msk neutral mjukost
Vitpeppar
Ev ½ msk Ljus redning.

Gör så här:
Skåra fisken på 5-6 ställen. Salta och peppra både inuti och utanpå.
Skiva citron och purjo och stoppa lite inuti fisken. Stick in några dillkvistar också.
Lägg fisken i en smord ugnsform och ringla lite smör över den.
Bre ut resten av löken och citronen kring fisken. strö över lite farinsocker och därefter jordnötterna.
Tillaga i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. När fenorna går att dra loss utan att köttet följer med är fisken klar.


Såsen:
Blanda allt i en såskastrull och låt det bli genomvarmt utan att koka. Om såsen är för lös så rör ner lite ljus redning och värm den till kokpunkten.

Servera fisken med crushed potatoes och en grönsallad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *