Alla inlägg av pixelcat

Nachos med sweet chili-sås och färskost

Ett väldigt enkelt men gott tilltugg till fördrinken, eller som snacks under kvällen, är nachos (eller tortillachips) med Philadelphiaost och Thai Sweet chili-sås.

Gör så här:
Skeda upp färskosten i små klickar i en skål och häll en redig skvätt sweet chili-sås över. Blandningen ”skopas upp” med nachos (vanliga saltade, ingen kryddning) eller tortillachips.

Bild, ligger på Jennys Matblogg

Inlagd gurka med senapsfrö och koriander

Det här är en gurkinläggning som görs på vanlig växthusgurka (slanggurka) eller frilandsgurka. Däremot blir den inte så bra på Västeråsgurka och liknande inläggningsgurkor.

Inläggningen påminner mest om den sorten som kallas Snittgurka i handeln. Jag har lagt till lite korianderfrön i receptet eftersom jag gillar den smaken, men de kan självklart uteslutas.
En annan variant är att tillsätta ½ röd paprika, mycket fintärnad. Låt den i så fall koka med i lagen tillsammans med löken.

Ingredienser
1 kg slanggurka
2 dl ättikssprit (12 %)
4 dl socker
6 dl vatten
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 msk senapsfrön
2½ msk hela korianderfrön
2 krm natriumbensoat

  • Skölj och skiva gurkan tunt, gärna med mandolin eller en osthyvel. Lägg skivorna i ett durkslag så att lite av vätskan får rinna av.
  • Skala och skiva löken.
  • Blanda lagen med kryddorna (utom natriumbensoat) i en kastrull  och lägg ner löken.
  • Koka upp och rör om så att sockret löser sig. Låt koka på låg värme i ca 8 min.
  • Plocka bort lagerbladet.
  • Dra pannan av värmen.
  • Ta ifrån ett par matskedar av lagen och blanda med natriumbensoat i en liten skål. Rör ner det i lagen när konserveringsmedlet är helt upplöst.
  • Lägg ner gurkskivorna i kastrullen och vänd omkring dem lite snabbt, bara så att de får lag på alla sidor. De ska inte koka.
  • Fördela gurkan i väl rengjorda, gärna varma burkar.  Se till att lagen täcker gurkan.  (Överbliven lag hälls bort.)
  • Skruva genast på locket och ställ burkarna upp och ner att svalna.
  • Låt inläggningen dra i något dygn innan den används för att gurkan ska hinna ta till sig ordentligt av kryddningen.
    Den är allra godast om den stått i kylskåp.

Squash pickles med ingefära

Den här sötsura inläggningen är verkligen underbart god. Den har lite asiatiskt stuk med sin ingefärs- och korianderkryddning. Passar utmärkt till grillat, och har även testats till Chili con carne med mycket gott resultat. Om man inte har squash så att det räcker går det bra att använda hälften inläggningsgurka.

Ingredienser:
1 ½ kg squash (1 kg rensad)
3 röda paprikor
2 gröna äpplen
2 cm röd chili
3 gula lökar
4 cm färsk ingefära

Saltlag:
2 l vatten
½ dl salt

Ättikslag:
2 dl ättiksprit
3 dl vatten
4 dl socker
1 tsk hel koriander
1 tsk gurkmeja
1 msk senapsfrön
2 krm natriumbensoat

Gör så här:
Dag 1:
Skala, klyv och kärna ev. ur squashen. Skär den i tärningar.
Skala, kärna ur och tärna äpplena.
Rensa och skär paprikan i strimlor och lök i skivor.
Finhacka chilifrukten.
Blanda saltlagen och häll den över grönsakerna. Håll dem nere med t.ex. ett fat. Låt stå kallt till nästa dag.
Dag 2:
Sila av saltlagen från grönsakerna.
Koka upp ingredienserna till ättikslagen utom konserveringsmedlet.
Skumma och lägg ner grönsakerna. Låt sjuda på svag värme tills squashen mjuknat, ungefär en kvart.
Ta grytan från värmen och tillsätt konserveringsmedlet enligt instruktionerna på förpackningen.
Häll upp på varma, rena konservburkar och tillslut dem medan konserven är varm.

I en variant med vitlök lägger man bara till fyra klyftor vitlök (fint skivade) bland grönsakerna.

Khao Pad Moo (Stekt thailändskt ris med fläskkött)

Khao Pad är lite som pyttipanna att man tager vad man haver, men grunden är alltid ris, ägg, fisksås och lök. Oftast är det kyckling som används, men rätten går att göra på biff, lamm, fläsk, räkor m.m. Den här gången valde jag fläsk(ytter)filé och rätten heter då Khao Pad Moo.
Serveras med färsk koriander, lime och Prik nam pla (chili-fisksås), se recept längst ner på sidan! (Börja gärna med att göra chili-fisksåsen då den behöver dra en liten stund. )

4 portioner
Ingredienser
Ca 1 liter kokt (ev. kallt) ris (Koka 3 dl basmati- eller jasminris + lämplig mängd vatten enligt förpackningen)
400 g fläskytterfilé (benfri kotlett), skuren i strimlor
2 morötter, skurna i tunna skivor (gärna med mandolin)
1 stor gul lök, skivad
4 klyftor vitlök eller motsvarande mängd ur tub
1 msk chiliolja (blandas ner som krydda)
1 msk fisksås
1 msk ljus sojasås
2-4 ägg
1 kruka koriander
Vitpeppar
Rapsolja (till stekningen)

Gör så här:
Rätten skall stekas snabbt i het wokpanna så ingredienserna ska vara förberedda. Grönsakerna ska förbli krispiga, så stek inte för länge. (Om du har en liten wok så gör rätten i två omgångar så den inte blir grötig.)

1. Koka riset. (Om du har risrester och det fortfarande är kallt när du skall börja steka det så värm riset lätt.)
2. Hetta upp wokpannan, tillsätt olja och vitlök och rör runt 15 sekunder tills vitlöken fått fin färg. Lägg ner köttet. Om det ser ut att vilja börja koka så höj värmen.
3. Tillsätt moroten, låt den bli varm i någon minut.
Häll sedan ner hälften av riset och blanda runt. Flytta riset till kanterna av pannan och knäck ner ett ägg i mitten. Rör runt ägget några sekunder (lite som äggröra) och blanda sedan in riset med ägget. Upprepa tills du använt så många ägg du önskar.
4. Tillsätt resten av riset och blanda innehållet snabbt. Tillsätt fisksås, soja och chiliolja, blanda runt och stek någon minut. Blanda ner löken i riset, låt den bli varm och tag sedan av woken från värmen. Smaka av med vitpeppar och klipp över den färska koriandern.

Servera med en klyfta lime och Prik nam pla-sås.

Prik nam pla (chili fisksås) till Khao pad

6 msk fisksås
Saften från 1 lime
2-5 små chilifrukter, finhackade

Blanda den hackade chilin med limejuice, fisksås och ev lite socker beroende på hur mogen limen är.

Het tomatsalsa (Tacosås, Hot sauce)

En kryddig sås med tomat, lök och paprika som bas. Perfekt till texmex-mat typ tacos och tortillas.
Denna sats ger ca 2 liter färdig sås.

Ingredienser
1 kg tärnade färska tomater
1 burk tomatkross, helst Mutti
eller
1,5 kg färska tomater
250 gram tärnade röda paprikor
400 gram hackad gul lök
50 gram finhackad färsk chili
150 gram tärnat äpple, syrligt
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk koncentrerad tomatpuré
3 msk ättiksprit 12%
2 tsk paprikapulver
3 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk torkad oregano
1 tsk Ancho chili-pulver
1 tsk cayennepulver
2 tsk Chipotle paste (med röksmak)
1 msk Sambal oelek
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk strösocker
2 tsk salt
2 krm natriumbensoat

Gör så här:
Skala äpplet och kärna ur paprika och chilifrukter. Tärna alla grönsakerna fint.
Blanda ihop alla grönsakerna i en stor kastrull. Inget vatten behövs eftersom tomaterna är så saftiga.
Låt såsen koka på svag värme i ca en halvtimme.
Tillsätt sedan koriander, spiskummin, oregano, paprikapulver, salt, peppar och socker.
Pressa ner en vitlöksklyfta.
Smaka sedan av styrkan: tillsätt sambal oelek, chipotle paste och de olika torra chilikryddorna lite i sänder tills smaken är den rätta.
(Jag var nöjd med de mängder som står i receptet, men mängden kryddor kan behöva justeras efter hur stark den färska chilin är.)

Låt därefter såsen småputtra ytterligare 2-3 timmar, allt beroende på hur fast du vill ha den i konsistensen.
Rör ut natriumbensoat med ett par msk av såsen i en liten skål. När konserveringsmedlet är helt upplöst blandas det ner i såsen som sedan inte får koka mer.
Häll upp salsan het på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast på locket. Vänd burken upp och ner för att skapa ett vakuum så håller konserven längre.
Öppnad burk förvaras i kylskåp.

Fläskfilétoast

Skiva fläskfilén ganska tunt, salta och peppra lätt och stek i smör.
Rosta bröd och bred på antingen smör eller tomatpuré, allt efter tycke och smak.
Lägg på tunt skivad gurka, skivad tomat, skivad mozzarella och krydda med basilika.
Sen lägger du på fläskfiléskivorna.  Sätt fast dem med tandpetare. Grädda smörgåsarna i ugnen på 175° tills osten smält.
Man kan ha strips till, och naturligtvis en grönsallad.

Kycklingfärsrulle i lergryta eller CrockPot

500 g kycklingfärs
1 dl grädde
0,5 dl ströbröd
1 riven gul lök
1 liten pressad/riven vitlöksklyfta
Salt
Kryddor

Blanda till en smet av alla ingredienserna ovan och tryck ut den på ett bakplåtspapper

Stryk på ca 3 tsk dijonsenap.
Hyvla Västerbottensost och lägg skivorna ovanpå.
Lägg sedan på skivor av rökt kalkon.
Rulla ihop färsplattan som om det vore en rulltårta.
Dela den i två delar och lägg den i CrockPoten.

Pensla rullarna med lite soja.

Ställ timern på ca 3,5-4 timme på låg effekt.
Lyft ur rullarna och linda in dem i folie medan du gör en gräddsås på skyn som blir kvar i pottan.

Pastagratäng med salami

Salami finns ofta att köpa i storpack till ett bra kilopris. Dela upp förpackningen i mindre portioner och frys ner, Ta fram och använd till pizza, varma mackor – eller varför inte den här goda gratängen!

Fräs strimlad (peppar)salami och strimlad (purjo)lök i lite olja.
Tillsätt crème fraiche plus lite chilisås efter smak.
Blanda fräset med färdigkokt pasta och häll det i en ugnsfast form. Strö över riven ost och grädda i 225 grader mitt i ugnen tills osten smält, ca 15 minuter. Om du använder överbliven pasta som är kall behövs lite längre tid i ugnen,ca 20-25 minuter.

Servera med en grönsallad plus parmesanost och svartpeppar som var och en får riva över sin portion.

Grekisk potatisgratäng

Den här gratängen är inspirerad av svensk sjömansfärs, men kryddningen är inspirerad av Medelhavsländernas smaker och dofter.

Bryn ca ½ kg köttfärs ihop med en hackad gul eller röd lök.
Krydda färsen med mejram eller oregano, rosmarin, koriander, paprikapulver, timjan, vitlökspulver, salt och svartpeppar.
Tillsätt ca 2 dl grädde och 1 dl vatten (beror på potatissort – lite mer vätska behövs om det är fast potatis)  till köttfärsen och låt det bli genomvarmt.
Blanda skalade och tjockt skivade potatisar (ca ½ cm) med köttfärssåsen och häll ner allt i en ugnsform.
Lägg ett lager tomater, paprika, oliver etc ovanpå – här kör man ”man tager vad man haver”…
Riv sedan fetaost över det hela och grädda ungefär 35 min i ugnen på 175 grader, varmluft.

Enkel kycklinggryta med curry

Stek en påse kycklingfiléer skurna i bitar tillsammans med ett par klyftor pressad vitlök, 1 msk curry, 1 msk paprikakrydda och 4-5 msk tomatpuré.
Lägg sedan över kycklingen i en gryta.
Fräs en gul lök och lägg över den också i grytan.
Koka ur stekpannan med vatten och häll ner i grytan.
Skala, slanta och lägg ner en morot  och en kycklingbuljongtärning eller någon msk kycklingfond. Tillsätt mer vatten om det behövs för att det ska bli en sås kring köttet.
Låt grytan sjuda i ca 15 min.
Slå i 1 dl grädde. Låt grytan koka på låg värme i ytterligare 5 min. Smaka och krydda upp den mer om det behövs.
Red med lite Ljus redning om du vill ha grytan tjockare i konsistensen.