Lövbiff i rödvinssås

Ibland har man turen att hitta lövbiff (eller annat nötkött som kan strimlas och stekas snabbt) till extrapris, och då kan det vara läge att laga den här festliga rätten.

Ingredienser för 4 personer:
6 hg lövbiff
1 rödlök

Rödvinssås:
1 hackad schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Smör till stekning
2 dl köttbuljong
4 dl rött vin
4 msk röd vinbärsgelé
Salt o peppar
1 tsk torkad timjan
1 msk Brun redning, Maizena eller arrowroot

Finhacka löken och pressa vitlöken. Bryn dem i smör i stekpannan tills löken mjuknar men inte tar färg.
Lägg över löken i en kastrull.
Häll på 1½ dl av köttbuljongen, 2 dl vin och tillsätt kryddorna.
Koka upp såsen och reducera den tills ca hälften återstår.
Sila ifrån löken och häll tillbaka såsen i kastrullen.
Tillsätt ytterligare 2 dl vin och lite buljong.
Koka upp och rör ner 4 msk vinbärsgelé.
Smaka av och tillsätt ev. mer timjan.
Tillsätt redningen enligt instruktion på förpackningen och låt såsen få ett sista uppkok.

Skär rödlöken i skivor och stek den snabbt.
Fräs sist av allt lövbiffen eller annan strimlad biff i strimlor.
Lägg upp biffen och rödlöken i en karott och häll såsen över.

Kan serveras med t.ex. bakad potatis, hasselbackspotatis, gratäng eller potatisklyftor och en god grönsallad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *