Ungersk potatislimpa

Ingredienser:
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk matolja
12 dl vetemjöl (ca 720 g)
1 msk salt
1 dl vetekli
3 kokta potatisar (ca 225 g)

brodkorg

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den i lite av vattnet.
Häll i resten av vattnet, oljan och blanda i ca 8 dl mjöl. Arbeta degen slät för hand eller med maskin.
Låt den jäsa övertäckt, ca 1 timma.

Tillsätt salt, vetekli, pressad eller riven potatis och resten av mjölet (spar någon dl till utbakningen).
Arbeta degen smidig. Ta upp den på bakbordet och dela i 2 bitar. Forma den till två (runda) limpor. Låt dem jäsa övertäckta, ca 40 min.

Grädda dem i 200 grader i nedre delen av ugnen, ca 40 min.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk så blir skorpan lätt knaprig.

fisksoppa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *