Pajdegar med kesella

Här är recept på två olika pajdegar med kesella. Förutom att kesellan smakar gott gör den att pajskalet inte blir så sprött och smuligt.

Deg nr 1
Ingredienser, 1 paj:
1 burk Kesella
1 dl dinkelmjöl, gärna fullkorn
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk smör
½ tsk salt

pajskal

Tillagning:

Blanda alla torra ingredienser först och rör sedan ner Kesellan och smöret.
Låt stå kallt en stund. Tryck ut i en form.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter på 225 grader.
Lägg i valfri fyllning. Häll ev. på äggstanning.
Grädda i 30-40 minuter på 175-200 grader.

paj_lok

Deg nr 2
Ingredienser, 1 paj:
ca 2 dl vetemjöl
1,5 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl kesella eller filmjölk
1/4 dl flytande margarin
1½ dl mjölk

Tillagning:
Blanda de torra ingredienserna, tillsätt sedan kesellan, mjölken och margarinet.
Tryck ut degen i en smord form och nagga den i botten och på kanterna så att den inte jäser upp för mycket.
Förgrädda ca 10 min i 200 grader.
Fyll pajskalet, häll ev. på äggstanning och slutgrädda ca 30-40 minuter.

paj-2

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mjölk
lite salt och vitpeppar

pajer

Förslag på fyllningar:
– Grön sparris, strimlad skinka, smulad ädelost
– Brynt purjolök, strimlad skinka, mozzarella
– Krossade tomater, brynta kantareller
– Ansjovis, svarta oliver
– Champinjoner, spenat, fetaost
– Skivad kalkon, gröna oliver
– Stekt kyckling i strimlor, halva cocktailtomater
– Laxfilé, räkor, ruccola, dill

paj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *