Stekt ris (Khao Pad)

Stekt ris med olika ingredienser är lite som Asiens pytt i panna… Man kokar ris (eller använder risrester) och strimlar och wokar någon smaksättare att blanda ner. (Väljer du enbart grönsaker och svamp blir rätten ovo-vegetarisk, och skippar du dessutom ägget är den vegansk).
Det funkar bra att använda skinka, fläskfilé, strimlad biff, räkor, kyckling, korv, halloumi, champinjoner, broccoli, purjolök, paprika, (socker)ärtor, vitkål, cashewnötter … nästan vad som helst. Men uteslut inte löken, för då blir rätten smaklös.
Personligen är jag väldigt förtjust i en kombo av rökt skinka och kycklingfilé tillsammans med några grönsaker, bl.a. purjolök, champinjoner och cashewnötter.
Korianderblad är den absolut bästa kryddan till den här rätten.

khao_pad2

Ingredienser till 4 personer:
4 portioner kokt ris
Strimlade tillbehör av önskat slag, se ovan, ca 1 dl/person
1 stor gul lök, hackas
1 vitlöksklyfta
ca 2 cm färsk ingefära
1 kruka koriander
½ tsk salt
2 ägg
Olja till stekning

Redning:
1 msk soja
½ dl vatten
1 msk ljus redning eller Majzena
(Fisksås, Sambal oelek)

Gör så här:
Strimla ingredienserna, t.ex. skinka, kycklingfilé, korv eller några andra köttrester. Gott blir också champinjoner, broccolibuketter eller strimlad paprika.
Koka riset enligt instruktionerna på paketet.
Hacka löken och bryn den gyllene. Lägg åt sidan så länge.
Knäck ägget och vispa upp det lätt. Häll det i pannan, salta lätt, bre ut det tunt och stek som en omelett. Lyft upp det, skär det i strimlor och lägg det åt sidan med löken.
Woka till sist de övriga ingredienserna.
När riset är kokt så häll på en extra matsked olja i wokpannan och blanda ihop riset med alla ingredienserna, även den rivna ingefäran, en pressad vitlöksklyfta, löken och ägget.
Låt alltihop steka ett kort tag på medelvärme under ständig omrörning.
Krydda gärna med lite Sambal oelek om du gillar stark smak, eller med ett par teskedar thailändsk fisksås.
Blanda soja, vatten och redning i en skål och rör ner i riset. Fortsätt att röra tills vätskan sugits upp och rätten tjocknat lite, vilket bara tar någon minut.
Smaka av med lite salt om det behövs.
Blanda ner hackade korianderblad efter smak och servera.

khao_pad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *