Risotto

Att göra risotto är ett jättebra sätt att ta vara på ris- och andra rester. (Egentligen ska det vara Avorioris i en risotto, men vanligt kokt ris funkar också bra.)

Ingredienser:
Ca 3 dl okokt ris, eller ca 5 dl kokt ris
1 buljongtärning av önskad sort + vatten enligt instruktion
½ dl vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger
1 finhackad gul lök
6-8 champinjoner, skärs fint
1 röd paprika, strimlas
10-12 körsbärstomater eller 1 dl krossad tomat
1 dl grädde
½ dl riven parmesanost
Olja till stekning
Örtkryddor

Valfritt, gärna någon mer ingrediens:
vitkål, (socker)ärtor, sparris, blomkål, broccoli, haricots verts, majs …
eller finskurna rester av
skinka, fläskfilé, räkor, kycklingfilé, kalkon, korv …

ris1

Gör så här:
Tillred buljongen i en separat kastrull.
Fräs upp finhackad lök, finstrimlad paprika, champinjoner skurna i små bitar (plus ev. någon annan grönsak eller kött/skaldjur) i oljan.
Salta lätt och låt eftersteka ett par minuter på lägre värme.
Rör sedan ner riset och tomaterna i stekpannan och häll på vin/vinäger och buljong så att det täcker.
Är riset redan kokt behövs det bara så mycket buljong att allt blir genomfuktat, men om riset är okokt ska buljongen täcka ordentligt. Låt i så fall rätten puttra på svag värme ca 15 minuter, och häll på mer buljong allt eftersom så att det inte kokar torrt.
Med färdigkokt ris räcker det om det får puttra ungefär 5 minuter, tills allt är genomvarmt.
När riset är färdigkokt så blanda ner grädde och parmesanost (om rätten inte ska vara vegansk) och späd med mer buljong om det behövs. Risotton ska vara ganska lös och krämig.
Smaka av med någon matsked kryddgrönt, t.ex. oregano.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *