Squashplättar med lax eller rom

Dessa små plättar är utmärkta till förrätt med t.ex. finhackad, kallrökt lax eller en klick Röd kaviarmix på.
Vill man använda kött så passar knaperstekt bacon, finstrimlad kassler eller rökt renstek utmärkt. Det behövs bara en sked topping på plättarna, så kostnaden blir inte hög.

Ingredienser för 4 portioner:
1 squash
½ gul lök eller 5 cm purjolök
1 klyfta vitlök
2 ägg
ca 1 dl riven ost (kan uteslutas)
salt och vitpeppar

Till servering: 
1½ dl crème fraiche
Ev. ett par msk av någon örtkrydda (dill passar till fisk, t.ex. persilja eller basilika till kött)
Önskat ”pålägg” (t.ex. lax, rom, bacon, kassler, renstek)

Gör så här:
Riv squashen och lägg den i en sil i en halvtimme så att vätskan får rinna ur.
Strimla eller hacka löken mycket fint.
Riv eller pressa vitlöksklyftan.
Vispa upp äggen, tillsätt osten. Rör ner squash, lök och vitlök.
Krydda med lite salt och peppar,
Stek små plättar i plättlagg eller stekpanna.

Servera med något av fisk- eller köttillbehören som nämns i ingressen. Toppa med en klick crème fraiche blandad med hackad örtkrydda efter smak samt en liten skiva citron.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *