Basrecept, gryta med fläskkött

Det här är ett bra basrecept för en gryta gjord på fläskkött.
Spadet och kryddningen kan varieras efter smak, och man kan t.ex. tillsätta lite svamp, paprika, tomat eller purjo om så önskas. För en allt-i-ett-gryta så tillsätt några tärnade, råa potatisar när det återstår ca 20 min av koktiden!
(Den här grytan passar också utmärkt att tillaga i lergryta i ugnen.)

 

Ingredienser, 4 portioner:
600 gram fläskkött, t.ex. benfri kotlett, bogfläsk eller skinkstek
2 msk smör
1 st gul lök
1 st morot
2 msk soja
2 msk kalvfond
2½ dl grädde
2½ dl vatten (en dl av vattnet kan bytas ut mot mörkt öl)
eller 5 dl mjölk
1 krm peppar
1 msk Brun redning

Ca 2 msk färska eller 1 tsk torkade örtkryddor efter smak, t.ex. timjan, oregano eller rosmarin.
Grytan kan också kryddas med ett par lagerblad, 1 msk Ajvar relish eller en tsk mortlade grönpepparkorn.

Gör så här:
Putsa och strimla köttet.
Skala och dela moroten i mindre bitar. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en gryta. Bryn köttet tills det fått lite stekyta. Tillsätt morot och lök och låt dem steka med ett par minuter.
Tillsätt soja och kalvfond och låt allt bryna en liten stund till.
Häll över grädde och vatten (eller öl/mjölk).
Tillsätt kryddorna och peppra lätt.
Rör om och låt grytan koka på ganska låg värme under lock i minst 20 minuter, gärna längre. Kolla så att köttet är mört!
Smaka ev. av med mer kryddor.
Om såsen är för tunn, red av med 1 msk Brun redning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *