Grönsakssoppa

Grönsakssoppa kan varieras i det oändliga utifrån vad man råkar ha hemma och vad som är billigt i butiken. Rotsakerna och grönsaksbuljongen är basen, men därutöver kan man lägga i nästan vad som helst. Sammanlagt behöver man ca 1 kg rot- och grönsaker. Om soppan inte behöver vara vegetarisk kan man ersätta grönsaksbuljongen med köttbuljong och tillsätta kött eller korv i tärningar. Bilden nedan visar en korvsoppa.
(Ett tips: Rosta rotsakerna i ugnen med lite olivolja och tomatpuré över innan kokningen så får de betydligt mer smak. Koka sedan soppan på vanligt sätt!)

soppa

Ingredienser:
Rotsaker, t.ex. morot, kålrot, palsternacka, potatis, majrova
Någon sorts lök, t.ex, gul lök eller purjolök
Grönsaker, t.ex. broccoli, blomkål, paprika, grönkål, vitkål
1-2 grönsaksbuljongtärningar, gärna Umamibuljong
Ev. någon örtkrydda

Gör så här:
Lägg ner buljongtärningen i ca 5 dl vatten och sätt grytan på spisen så att tärningen får lösas upp.
Tärna, skiva eller strimla rotsaker och grönsaker och lägg ner dem i grytan allt eftersom. Börja lämpligen med de rotsaker som tar längst tid att koka.
Fyll på med vatten så att det alltid täcker grönsakerna. Smaka av och lägg i en buljongtärning till om det behövs.
Låt soppan koka på låg värme tills grönsakerna är mjuka men inte mosiga.
Ät den gärna med Pizzabullar till!

Varianter: Blanda ner 1 dl passerade tomater eller 1 dl grädde för lite annorlunda smak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *