Ibland vill man laga något som känns lite festligare utan att kosta skjortan. De här spenatpirogerna brukar uppskattas av de flesta.
Ingredienser:
½ påse spenat
½ paket fetaost
1/4 rödlök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk pesto
1 pkt smördeg, i ark eller rulle
Salt och svartpeppar
1 ägg till pensling
Parmesanost
Gör så här:
- Koka spenaten i 1,5 dl lättsaltat vatten.
Häll av i ett durkslag och skölj i kallvatten - Smula ner fetaosten i en bunke
- Krama ur spenaten, grovhacka eller klipp den och lägg den i bunken
- Finhacka löken.
Tillsätt den till spenat/ostblandningen tillsammans med pesto och pressad vitlök.
Blanda om, salta och peppra. - Stansa ut runda degbitar ur smördegen med ett ganska stort glas.
- Lägg 1-2 tsk fyllning på varje degbit, mängden beroende på rundelns storlek.
Pensla längs kanterna med ägg och vik rundeln dubbel.
Tryck ihop kanterna med en gaffel. - Pensla med ägg och strö över parmesanost.
- Grädda i 200 grader ca 10 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Servera gärna med ugnsrostade rotsaker och crème fraîche.