Den här rätten är ett kul sätt att servera kött som ser lite påkostat ut. Här får du receptet för nötkött, men det funkar lika bra med fläskkött, till exempel fläskfilé, benfri kotlett (s.k. fläskytterfilé), skinkstek eller bog.
(Med ett billigare kött behövs längre koktid, men det blir minst lika gott!)
Ingredienser, ca 6-8 krukor:
800 g nötkött, t.ex. oxfilé, lövbiff, fransyska, högrev eller biff
1 msk ”Fyra peppar”, hela korn (eller ta 1 tsk vardera av vitpeppar, svartpeppar och grönpeppar)
2½ dl grädde
1 dl crème fraîche
2 msk Brun redning
1 dl vatten
1 tärning Mörk oxbuljong
1 msk Oxfond med rödvin eller en extra oxbuljongtärning och ½ dl rödvin.
1 tsk soja
1 skvätt Collorit såskulör
½ tsk salt
1 krm curry
(Ca 1 dl riven ost till gratinering)
Gör så här:
Förbered genom att
- Skära köttet i små bitar
- Stöta alla pepparkornen fint i mortel.
Blanda mjölk, grädde, vatten, crème fraîche, soja, collorit, buljongtärning, fond och de krossade pepparkornen i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.
Dra sedan ner värmen till lägsta möjliga.
Smaka av kryddningen och hotta upp såsen med mer peppar om det behövs. Den ska vara stark men inte outhärdlig… 😉
Red av såsen med ett par msk brun redning.
Låt såsen stå och varmhållas medan du steker köttet.
Späd den med lite mer vatten om den vill bli för tjock.
Bryn en fjärdedel av köttet.
När första omgången av köttet är stekt så lägger du över det på ett fat och bryner sedan resten i omgångar.
Fördela det stekta köttet i 4-6 små eldfasta formar (det går bra med t.ex. suffléformar, tekoppar eller andra kärl som rymmer ca 2 dl och tål ugnsvärme). Se nedan om du använder billigare kött!
Skeda på såsen så att det täcker köttet.
Strö ev. över riven ost och lite malen svartpeppar.
Ställ in formarna i ugnen i 225 graders värme i ca 10 minuter eller tills osten fått lite färg.
Servera med hasselbackspotatis, pressad potatis, klyftpotatis, potatisgratäng, crushed potatoes eller vanlig bakad potatis och till det en god grönsallad.
Tips: Denna rätt kan tillredas på billigt kött, t.ex. fransyska, högrev eller biff, men detta måste då efterstekas länge tills det är riktigt mört innan såsen hälls över. Detta gör man lämpligen i t.ex. en stekgryta (eller allra helst en tryckkokare) efter bryningen. Vänta i så fall med att göra i ordning såsen tills köttet är klart!