Pannkakor, variationer på ett tema

Tunnpannkakor (eller plättar som de ofta kallas i norra delarna av Sverige) är en billig maträtt som det är väldigt lätt att variera. Pannkakor i olika versioner finns över hela världen: blinier i Ryssland, söta eller salta crêpes i Frankrike, fluffiga pancakes i USA, vaniljsmakande Pönnukökur på Island, wokade bananpannkakor i Thailand …
Här har jag samlat ihop några exempel på varianter som baserar sig på en vanlig svensk pannkakssmet.

Grundsmet, pannkakor
2 ägg
4 dl mjölk
2-3 dl mjöl
½ tsk salt
1 msk socker
(1 extra ägg och 1 msk Maizena kan behövas för att hålla ihop smeten när man blandar ner andra ingredienser)

Potatispannkakor
Potatis i alla former kan blandas ner i pannkakssmeten: skalad och råriven, överbliven kokt potatis som pressas ner i smeten, rester av potatismos eller rotmos… Jag brukar blanda ner ett par dl överblivet potatismos. Till potatismospannkakor passar det extra bra med stekt rimmat fläsk.
(Ibland kan man behöva tillsätta ett extra ägg och en msk Maizena till grundsmeten för att den ska hålla ihop om man har stor mängd potatis.)

Fläsk- eller baconpannkakor
Finstrimla och bryn t.ex. rimmat stekfläsk, rimmad bog eller bacon. Ta undan köttet efter stekning.
Sprid sedan ut lite kött i sänder i pannkakslaggen och häll grundsmeten över.
Grädda på vanligt sätt.

Äppelplättar
Skala och råriv ett syrligt äpple. Blanda ner det i en sats av grundsmeten och grädda pannkakor eller plättar på vanligt sätt.

Chokladpannkakor
Gör en vanlig smet, men blanda också ner 2 msk sirap (ljus eller mörk efter smak) och 4-6 msk O’boy-pulver. Passar utmärkt ihop med skivad banan och en klick glass till efterrätt.

Crêpes
Fransk smet:
4 ägg
6 dl standardmjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk strösocker
2 msk smör

Crêpes med sylt eller nötkräm
Gör så här:
Grädda pannkakor på vanligt sätt, gärna enligt det franska receptet här ovanför. Lägg fyllningen mitt på pannkakan och vik ihop den i fyra delar. Kastanjepuré är en vanlig fyllning i Frankrike, men vanlig nötkräm eller jordnötssmör funkar utmärkt! Ringla gärna lite sirap över pannkakan. Jordgubbssylt är också gott att ha i sin crêpe, eller till exempel aprikosmarmelad.
Crêpes Suzette är en efterrättsklassiker där pannkakorna serveras med apelsinsås. Den är lite krånglig att göra eftersom pannkakorna ska flamberas. (Googla gärna receptet!)

Crêpes med salt fyllning/stuvning (passar utmärkt som förrätt)
Förrättscrêpes kan fyllas med alla traditionella stuvningar, t.ex. på skinka, svamp eller skaldjur. Här är ett par andra varianter:

1. Räkfyllning:
2 st kokta potatisar
2 st kokta ägg
4 dl riven lagrad ost
400 g skalade räkor
1 st citron
salt
svartpeppar
Tillbehör:
1 knippe gräslök

Gör så här:
Blanda hackade skalade räkor, smått tärnad potatis, hackat ägg och rivet citronskal. Fyll crêpen och strö osten över. Gratinera i ugnen i cirka 10 minuter.
Finklipp gräslöken över pannkakorna och servera med en helgrön sallad.

2. Spenat, lök och skinka
1/2 purjolök
120 g spenat (färsk)
200 g strimlad rökt skinka (gärna skivrester)
1 dl crème fraîche
ca 100 g riven ost till gratinering

Gör så här: 
Skär purjon och spenaten i strimlor och fräs i smör.
Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
Ta av från värmen.
Rör ner finstrimlad skinka i såsen.
Fördela fyllningen på crêpesen och rulla ihop.
Lägg dem i en ugnssäker form och strö den rivna osten över.
Gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg, cirka 10 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *